HolotropikumA krónikus szorongás 9 kevésbé ismert tünete - Sokan nem is eszmélnek...

A krónikus szorongás 9 kevésbé ismert tünete – Sokan nem is eszmélnek rá időben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az esetek túlnyomó részében a krónikus szorongás tünetei teljesen egyértelműek és jól felismerhetőek. Többek között olyan tipikus tünetekről beszélhetünk, mint a pánikroham, remegés, légzési nehézségek stb. Viszont ezek a tünetek már az igen súlyos fokú szorongást jelzik, a még fel nem ismert és nem diagnosztizált szorongásnak sokkal mélyebben húzódó tünetei vannak.

Sokan nem is eszmélnek rá időben, hogy mi történik a szervezetükkel, hiszen a kezdeti szorongás okozta tünetek nagyon sok más pszichés és fizikai problémára is hajazhatnak. Most ezeket a kevésbé közismert és egyértelmű jelzéseket vesszük számba, hiszen a testünk mindig idejében kezd el jelezni, ha rossz irányba haladunk.

1. Izomfájdalmak

Az izomfájdalmakat elsőre mindig valamilyen fizikai betegség velejárójaként kezelik, pedig nem is sejtenénk, hogy a lelkiállapotunk mekkora mértékben képes befolyásolni a testünk izomzatát.

2. Szűnni nem akaró fáradtság

Amikor belülről folyamatosan mar az idegesség és fojtogat a szorongás, az agyunk egyszerűen képtelen kikapcsolni, hogy pihenhessen kicsit. Ez a fajta túlfeszített állapot pedig aztán elég komoly alvás- és koncentrációs zavarokat okozhat.

3. Hangulatingadozások

Természetesen a hangulatingadozások jó részéért valamilyen külső tényező a felelős, de sokszor előfordulhat az is, hogy egyszer csak a semmiből érezzük kedvtelennek és elveszettnek magunkat.

4. Szédülés

A krónikus szorongásban szenvedők rendszeres jelleggel tapasztalnak szédüléses epizódokat – erre a következtetésre jutottak a témát kutató szakértők. Azt tanácsolják, hogy már az első néhány alkalom után keressük fel a családorvosunkat, aki pontosabb kórképet adhat arról, hogy valamilyen fizikai vagy adott esetben pszichés ok húzódhat a háttérben.

5. Hányinger és hányás

A feszültség a gyomrunkra sincs túl jó hatással. Bizonyára hallottuk már azt a kifejezést, hogy „gyomoridegem van”, hiszen a folyamatos stresszállapot erős hastájéki fájdalmakat és furcsa érzetet is kiválthat.

6. Fejfájás

Ez a tünet is a szűnni nem akaró stresszérzetnek köszönhető, hiszen az agyunkban folyamatosan cikáznak a gondolatok.

7. Sűrű vizelési inger

A felborult hormonszint a kiválasztási folyamatokat is felbolygatja, így egy-egy stresszesebb időszakban többször érezzük szükségét ellátogatni az illemhelyiségbe.

8. Nassolási rohamok

A krónikus szorongással küzdők gyakran számolnak be arról, hogy mérhetetlen vágyat éreznek valamilyen édesség elfogyasztására, hiszen az édes íz boldogságérzetet okoz az agyban – ezzel enyhítve a rossz kedélyállapotot és a kellemetlen közérzetet.

9. Figyelemzavar

Amikor folyamatosan őröl belülről a feszültség egyszerűen képtelenség bármire is 100%-an odafigyelni, hiszen az elménk el van foglalva az érzelmeink, gondolataink feldolgozásával.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek