KuriózumA koronavírus-válság feltárta a csúf igazságot a celebkultúráról és a kapitalizmusról

A koronavírus-válság feltárta a csúf igazságot a celebkultúráról és a kapitalizmusról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gazdag és híres emberek kétségbeesetten próbálják bizonygatni, hogy mindannyian együtt vagyunk ebben a helyzetben, de a valóságban a járvány éppen arra mutatott rá, mennyire hamis ez az állítás – írja a Guardiannak írt cikkében Arwa Mahdawi.

Nehéz időszak ez mindenki számára, és úgy tűnik, a celebekre is jócskán rájár a rúd. Ezekben az időkben senkit nem érdekel, mit viselnek éppen, vagy kivel látták őket csókolózni, a világ figyelmét teljesen lekötik a járvánnyal kapcsolatos hírek. Ezenkívül számos híresség tett olyan kijelentést az elmúlt napokban, amellyel alaposan megbotránkoztatta a közvéleményt.

Gal Gadot, a Wonder Woman sztárja volt az egyik első híresség, akinek megmozdulása meglehetősen negatív visszhangot keltett. „Mindannyian együtt vagyunk ebben” – jelentette ki a színésznő néhány héttel ezelőtt egy Instagram videóban, majd néhány másik celebbel együtt elénekelték John Lennon Imagine című dalát. Enyhén szólva rosszul veszi ki magát, amikor egy csapat multimilliomos egy olyan világról énekel, ahol az anyagi javaknak nincs jelentősége, miközben világszerte rengeteg ember éppen most veszíti el a munkáját.

Madonna ugyancsak megbotránkozást keltett, amikor egy rózsaszirmokkal teleszórt fürdőkádban ülve fejtette ki véleményét a járványról: „A COVID-19-et nem érdekli, milyen gazdag vagy. A járvány mindenkit egyenlővé tesz.” – mondta az énekesnő.

David Geffen milliárdos is visszatetszést keltett, amikor képeket osztott meg magáról az Instagramján 590 millió dolláros jachtján, ahol önként elszigetelte magát, a következő szöveggel: „Remélem mindenki biztonságban van.” Ivanka Trump valamivel kisebb felháborodást keltett, amikor „önzetlenül” megosztotta a világgal, hogy mosnak kezet a gyerekei egy 39 dollár értékű szappannal.

Pharrell Williams is melléfogott, amikor a múlt héten felszólította a követőit Twitteren, hogy adományozzanak a kórházaknak. Az énekes erre ezt a reprezentatív választ kapta: „Több mint 150 millió dollárod van, adományozz a saját pénzedből.” Williams később tisztázta, hogy már adományozott erre a célra.

Úgy tűnik nem egy híresség biztatja arra az egyszerű embereket, hogy nyúljanak mélyen a pénztárcájukba a kedvükért: például Bobby Flay, séf, akinek vagyonát 30 millió dollárra becsülik, adománygyűjtést indított, hogy így gyűjtsön pénzt éttermi alkalmazottainak megfizetésére. Ez tökéletesen összefoglalja a kapitalizmus lényegét: mindig valaki más pénzére kell támaszkodni – írja Arwa Mahdawi cikkében.

A koronavírus messze nem tesz mindenkit egyenlővé, éppen ellenkezőleg, csak jobban kiemeli az emberek közötti egyenlőtlenségeket. És ez nem csak a vagyonra vonatkozik, de az egészségügyi ellátásra is. Úgy tűnik minden nap pozitív lesz egy újabb híres személyiség koronavírus tesztje, akinek csak enyhe tünetei vannak, miközben az átlagemberek sokszor a tüdejüket is kiköhögik, de még mindig nem férnek hozzá sem a teszthez, sem egy kórházi ágyhoz.

A celebkultúra és a kapitalizmus elválaszthatatlanul összefonódnak egymással. Mindkettő az egyént emeli a kollektív érdek fölé. Azt hangoztatják, hogy ha keményen dolgozol, bármit megkaphatsz, amit csak szeretnél. Ugyanakkor most világossá vált mennyire kevéssé is értékeljük az igazi kemény munkát: az egészségügyi dolgozók, a bolti eladók, a buszsofőrök és futárok munkáját, akik jelenleg mozgásban tartják a világot, miközben a híres és gazdag emberek elzárkóznak luxusotthonaikban. „Mind együtt vagyunk ebben”, mondják ők, de sajnos mi sem nyilvánvalóbb annál, hogy ez nem így van.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek