„Ő volt az az ember, akibe Erzsébet hercegnő első találkozásra beleszeretett” – írta Sir John Wheeler-Bennett, a királynő apjának hivatalos életrajzírója.

"A kémia mindig működött közöttük” - II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 7 évtizedes szerelmi története

Attól a pillanattól kezdve, hogy II. Erzsébet királynő 13 éves korában megpillantotta az akkor 18 éves Fülöp herceget, elvarázsolta a jóképű, sportos fiatal herceg, akivel korábban csak egyszer találkozott, még gyerekkorukban. A tizenéves románcként kezdődő kapcsolatból pedig a brit királyi történelem leghosszabb házassága született, a királynő és hitvese 73 évet töltöttek együtt, Fülöp herceg nemrég bekövetkezett halála előtt.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg harmadik unokatestvérek, és először 1934-ben találkoztak egy esküvőn. Néhány évvel később, 1939-ben, a pár ismét találkozott, Erzsébet ekkor 13, Fülöp pedig 18 éves volt, és a királynő állítólag gyakran elpirult a herceg társaságában – ahogy arról a Vogue szerint nevelőnőjének, Marion Crawfordnak beszámolt.

„Ő volt az az ember, akibe Erzsébet hercegnő első találkozásra beleszeretett” – írta Sir John Wheeler-Bennett, a királynő apjának hivatalos életrajzírója. Azután, hogy Fülöp herceg a királyi haditengerészet szolgálatába állt, levélben tartották a kapcsolatot, és a herceg 1946-ban az egyik levelében azt írta, hogy „teljesen és őszintén beleszeretett” Erzsébetbe.

„Fülöp képes volt a szeretetre, csak arra várt, hogy valaki kinyissa ezt az ajtót, és Erzsébet kinyitotta.” – írta közös unokatestvérük, Patricia Mountbatten.

1947-ben a pár összeházasodott, akkor még nem tudhatták, hogy Erzsébet 5 év múlva trónra kerül, ahogy azt sem, hogy Fülöp herceg több mint 7 évtizeden át mellette áll majd, mint a brit történelem leghosszabb ideig szolgálatot teljesítő hitvestársa egy uralkodó oldalán.

Ha volt, valami, amit az évek során soha nem veszítettek el, akkor az a kettejük közt működő kémia volt, mondja Robert Johnson riporter. A királyi pár házassága alatt végig életben tartotta a „szikrát”, és még azután is, hogy szülőkké váltak, gyakran úgy viselkedtek, mint a tinédzserek.

„Egy történet szerint, még három, sőt négy gyerek születése után is rendszeresen eljártak Broadlandsbe, ahol a mézesheteiket töltötték, és volt egy komornyik, aki ott dolgozott, és azt mondta, hogy mindig nagyon vidáman és játékosan viselkedtek, amikor ott voltak.” – idézi Johnsont a Daily Star. „Ez a komornyik azt mesélte, hogy a királynő felszaladt a lépcsőn, Fülöp herceg, pedig utána, kergetőztek, mint a tinédzserek. Azt hiszem, a kémia mindig működött közöttük.”

1997-ben, amikor a házaspár az 50. házassági évfordulóját ünnepelte, a királynő szívmelengető szavakkal tisztelgett a férje előtt: „Egészen egyszerűen az erőm és a támaszom volt mindezekben az években, és én, az egész családja, ez az ország és még sok más ország is többel tartozik neki, mint amire ő valaha is igényt tartana, vagy amit mi valaha is igazán felmérhetnénk.”

2021. április 17-én II. Erzsébet királynő egyedül ült a Szent György-kápolna egyik padsorában, és elbúcsúzott a férjétől, aki 99 éves korában hunyt el.

A királynő néhány méterre ült férje koporsójától, a koporsó tetején pedig egy kézzel írt feljegyzés hevert, amit a királynő gyerekkori becenevén írt alá – Lilibet. Fülöp herceg volt az utolsó családtag, aki így szólította őt. A palota egykori vezető tanácsadója a jövővel kapcsolatban azt nyilatkozta a People magazinnak: „Folytatni fogja a munkát. Tisztában van vele, hogy ez a kötelessége, és Fülöp is azt akarná, hogy folytassa.”

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.