HolotropikumA kék szemű emberek rejtélye, amelyről csak kevesen tudnak!

A kék szemű emberek rejtélye, amelyről csak kevesen tudnak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tudomány embereit mindig is kíváncsivá tették a szemszínek jelentése, hiszen vannak olyan vélekedések, amely szerint a szem színe befolyással lehet a fájdalomérzékelésre, a cukorbetegségre való hajlamra, a kognitív agyi funkciókra, de a mozgásra is.

A kék szemű emberek rejtélye, amelyről csak kevesen tudnak!

A Pittsburgh-i Egyetem kutatói nemrég arra jöttek rá, hogy a kaukázusi, világos, azaz kék szemű nők jobban bírják a fizikai és lelki fájdalmakat, megpróbáltatásokat, mint a sötétbarna szemű társaik.

Emellett Inna Belfer, az említett egyetem professzora azt is közölte, hogy 58 terhes nőt is megfigyeltek, és megállapították, hogy a világosabb szemű nők jobban bírták a szülési fájdalmakat. Emellett a kék és zöld szemű nők kevésbé szenvednek a szorongástól, és esetükben a szülés utáni depresszió is ritkábban fordul elő, derült ki az American Pain Society éves beszámolójából.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy még számos vizsgálatra lesz szükségük ahhoz, hogy a vélhetőleg genetikai eredetű titkot megfejtsék.

Az, hogy miért lehetséges, hogy a kék szemű emberek jobban bírják például a fájdalmat, a szakértők egyelőre úgy vélik, hogy a szem színét meghatározó gén multifunkcionális feladatot is ellát, tehát amellett, hogy általa kialakul a szem színe, még arra is hatással van, hogy az illető személy fájdalomküszöbe milyen arányú legyen.

De ott vannak a barna szemű emberek, akikről egy kísérlet során kiderült, hogy magasabb intelligenciahányadossal rendelkeznek, mint a kék szemű társaik, azonban, ahogyan az az USA-beli Louisville Egyetem kutatásából kiderült, a kék szemű emberek viszont jobb stratégák, jobban képesek beosztani az idejüket, így ha IQ-juk alacsonyabb is, a tanulás terén hatékony módszerek kidolgozásával beérhetik a barna szemű társaikat.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy 2011-ben olasz kutatók megállapították, hogy a kék szemű emberek hajlamosabbak az 1-es típusú cukorbetegségre, valamint a hallászavarok kialakulása is gyakoribb esetükben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek