HolotropikumA kávé – előnyös vagy hátrányos a fogyasztása?

A kávé – előnyös vagy hátrányos a fogyasztása?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amint már te is tudod, megoszlóak a vélemények a kávéfogyasztással kapcsolatosan. Egyesek azt állítják, ártalmas a szervezetünkre. Mások azt ajánlják, legalább egy csésze feketét tanácsos naponta elfogyasztani, saját egészségünk érdekében. De most akkor kinek kell hinni? – fogalmazódik meg sokunkban a kérdés.

Az alábbiakban olyan érveket és információkat gyűjtöttünk össze a kávéról és annak fogyasztásáról, amelyekről talán még nem is hallottál! Tudd meg hát mi az, amit tudtál vagy nem tudtál a feketéről!

A kávé kétféle lehet: az arab kávé, valamint a robusztus (termetes) kávé – más néven „coffea canephora”. A kereskedelemben leginkább a 100%-os arab kávét forgalmazzák, amelynek íze illatos, finom, alacsonyabb koffeintartalommal. Ezzel szemben, a robusztus kávé íze kissé keserűbb és sokkal erősebb, magas koffeintartalmának köszönhetően.

Egy kis cappuccinokrém, a romantikus estékre?

A legnagyobb kávétermelő vidékek megegyeznek azokkal, akik a legtöbb fajtában, ízesítésben és aromában tálalják a kávészemeket, mint például Afrika, Arábia és Latin Amerika. A legintenzívebb zamatú és gyümölcsös aromájú kávét azonban Etiópia, Kenya és Yemen termeli, ugyanakkor a „tiszta” fajok és enyhén édeskés ízűek Costa Ricáról, Mexikóból és Kolumbiából származnak. Mindezek ellenére, a leghíresebb kávét Jamaikában termesztik, természetesen ez rendkívül magas áron, korlátozott számú fogyasztóhoz jut csak el.

A kutatók szerint, a kávéfogyasztásnak hatalmas előnye van az egészségünkre nézve, mivelhogy hatóanyagai hamar felszívódnak a szervezetben, normalizálva a dopamintermelést, és javítva a kognitív funkciókat.

A koffein egy természetes „doppingszer”, ami serkenti az agyműködést, ugyanakkor csökkenti az allergiás reakciók megnyilvánulását a külső hatásokkal szemben.

Túlzásba víve, azaz naponta kb 4–5 kávé elfogyasztásakor különböző kóros tünetek jelentkezhetnek, mint például a pulzus megnövekedése az érzékenyebb személyek esetében, illetve álmatlanság, izzadás vagy magas vérnyomás. Hogy elkerülhetők legyenek ezek a kellemetlenségek, a tudósok koffeinmentes kávé fogyasztását tanácsolják azoknak, akik nem tudnak leszokni a gyakori kávézásról.

Olvastad már: Csokoládés, kávés, erdei gyümölcsös sütemény

Továbbá a kávé serkenti a nyálmirigyek és a gyomornedvek termelését, valamint a bélműködést, elősegítve ezáltal az emésztést. Azonban akik gyomorhurutban vagy gyomorfekélyben szenvednek, tilos számukra a kávé fogyasztása!
Nem ajánlott kávézniuk a gyerekeknek, a menopauzába vagy posztmenopauzába lépett nőknek, ugyanis ebben a kórban a kávé csontritkuláshoz vezethet.

Végeredményben, a mérsékelt kávéfogyasztásnak (egy, legtöbb két csésze naponta) jótékony hatása van a szervezetünkre, tehát abszolút előnyös, azzal a feltétellel, ha nem társul olyan káros szenvedélyekkel, mint például az alkoholfogyasztás, kábítószerezés, energiaitalozás vagy dohányzás.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek