KoktélA katona, aki még 29 évig harcolt a második világháború után!

A katona, aki még 29 évig harcolt a második világháború után!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy japán katona, Hiroo Onoda furcsa élettörténete miatt lett világhírű: a háború után még 29 évig harcolt, mert nem tudta, hogy vége lett a háborúnak.

Hiroo Onoda 1922. március 22-én született egy japán falucskában, 20 éves korában hívták be katonának. Idővel elsajátította a speciális információgyűjtési technikát, és az egyik legjobb harcos lett belőle a gerillaháborúban. A kiképzés végén, 1944 decemberében a Fülöp-szigetekre küldték.

Két évvel korábban a japán császári hadsereg átvette az irányítást a Fülöp-szigetek felett. A szövetséges csapatok 1945. február 28-án partra szálltak, és meghódították a szigetet. A japán katonák 3-4 fős csoportokban a hegyekbe menekültek. Tilos volt az öngyilkosság, az egyetlen küldetés, amit szem előtt kellett tartani, a harc és a túlélés.

“Semmi esetben sem szabad önként feladni az életet!” – szólt a rendelet.

Onoda és csapata 1954-ben egy helyi gazdaságba tört be, hogy elvigyenek egy tehenet, hogy legyen, amit egyenek. Ekkor találtak egy kis papírlapot: “a háború augusztus 15-én véget ért”. Azonban akkor úgy gondolták, hogy ez biztosan csak a szövetséges csapatok átverése, hiszen ilyen rövid idő alatt nem érhetett véget a háború.

Öt évvel a háború vége után Hiroo Onoda egyik embere úgy döntött, hogy feladja magát. A többiek viszont úgy gondolták, hogy Akatsut elfogták az ellenséges katonák, ezért még jobban bekeményítettek. Később a csapat egyik tagját megölték egy fegyvercserén, és az ezután következő 17 évben ketten maradtak, Onoda és Kozuka.

Idővel Onoda egyedül maradt és háborút indított a Fülöp-szigetek kormánya ellen, és annak ellenére, hogy azt mondták neki, hogy a háború véget ért, ő tovább harcolt. Azt mondta, csak akkor hajlandó megadni magát, ha parancsot kap a felettesétől.

Taniguchi őrnagy, Onoda felettese már rég egy könyvesboltban dolgozott, de a Fülöp-szigetekre kellett mennie, hogy közölje Onodával, hogy “a harcot fel kell adni.”

1974. március 9-én, az 52 éves Onoda hivatalosan is elhagyta a dzsungelt, és végre elhitte, hogy vége van a háborúnak!

Hiroo Onoda idős korában.

Hiroo Onoda 2014. január 16-án hunyt el, szívelégtelenségben, Tokióban.

Forrás: todayifoundout.com, Nyitó fotó: Wikipédia

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek