KuriózumA kakas, aki másfél évig élt fej nélkül

A kakas, aki másfél évig élt fej nélkül

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Több mint 70 évvel ezelőtt, 1945. szeptember 10-én Lloyd Olsen, egy coloradói gazda csirkét vágott az udvarán, de ekkor még fogalma sem volt róla, hogy az egyik kakas, amit éppen levágni készült, még évtizedek múlva is híres lesz, mint Csodálatos Mike, a fej nélküli kakas.

Ha valaki látta már élőben, hogy vágnak csirkét, az szemtanúja lehetett annak is, hogy a madár egy rövid ideig még életben van és mozog, miután elvágják a nyakát. Ez azért van, mert bár az agynak minden kapcsolata megszűnik a test többi részével, de ezeknél az állatoknál az alapvető motorikus funkciók egy része a gerincvelőbe van „beprogramozva”, így a madár még néhány percig fej nélkül is szaladgálhat. De semmiképpen sem 18 hónapig.

Mike esetében azonban az történt, hogy a penge elkerülte a fő nyaki vénákat, az egyik fülét, valamint az agytörzs nagyobbik részét, (állítólag agyának 80%-a sértetlen maradt), így a szervezet működéséhez elengedhetetlen funkciók nem sérültek, beleértve a szívverésért, a légzésért és az emésztésért felelős területeket.

Aznap éjszakára a farmer a ház tornácán, egy régi almás ládában hagyta a lefejezett kakast, de amikor még másnap is életben találta, úgy döntött, nem bántja. Vízzel, tejjel és kukoricadarabokkal etette az állatot, közvetlenül a torkán keresztül egy fecskendővel.

A fej nélküli kakas hamarosan igazi helyi sztár lett, és később Olsen beutazta vele az Egyesült Államokat. Fogadásokat kezdett kötni a kakasra – eleinte sörben fogadott az emberekkel, hogy neki van egy fej nélküli, de élő kakasa. A csodálatos fej nélküli madár híre elterjedt az egész városban. Még egy helyi újság is írt az esetről, és kiküldött egy riportert, hogy interjút készítsen a gazdával.

Két héttel később egy Hope Wade nevű utazó show-producer egészen Salt Lake City-ből utazott Coloradóba, hogy megnézze a „csodát”. Az emberek fizettek azért, hogy láthassák Csodálatos Mike-ot, és a farmer szép összeget keresett a madárral.

Mike gyakran megjelent az újságokban, köztük olyan híres kiadványokban, mint a Time és a Life magazinok.

Olsen 18 hónapig turnézott a madárral, amelynek értékét 10 000 dollárra becsülték. 1947. március 17-én, Mike gazdájával Phoenixben volt, egy motelben szálltak meg, ahol a madár fulladozni kezdett, és elpusztult.

Mike the Headless Chicken

A csodálatos Mike továbbra is híres maradt a Colorado állambeli Fruitában, ahol még szobrot is állítottak az emlékére.

Forrás: BBC, Wikipedia

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek