Nincs olyan szülő, aki ne szeretne tökéletes lenni a gyermeke számára. Igaz, nem könnyű feladat, de ha sikerül, akkor mindenképp megéri az erőfeszítést. Mint ismert, az ahogyan viselkedünk a gyerekeinkkel, meghatározza a kicsinyeink harmonikus fejlődését, úgy fizikailag, mint szellemileg és érzelmileg is.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Íme az a 6 tulajdonság, amelyet minden szülőnek meg kellene testesítenie ahhoz, hogy tökéletes lehessen:

1. A türelem

Mint minden új szakma megtanulásához, úgy a szülői „szakmához” is rengeteg türelem kell. Az álmatlan éjszakáktól kezdve, amikor a gyerek még kicsi, a krízisekig és hisztikig, amikor már tinédzserré cseperedett, valamennyi növekedési szakasznak megvan a maga türelem-adaga. Ha elveszíted a fejed, és a türelmed már fogytán, nem teszel egyebet, mint frusztrálod a gyereket, ami előbb vagy utóbb rád hat vissza. Tehát, minél jobb szülő szeretnél lenni, annál több türelemmel kell rendelkezned. Számolj el tízig, vegyél mély levegőt, lépj egyet hátra, és tedd fel magadban a kérdést: „Valóban szükség van erre?”. És csak azután döntsd el, hogyan tovább.

Olvasd el: Babahigiénia: a mindennapos tisztálkodás fontossága

2. A figyelem

A világ, amelyben élünk, nem engedi meg, hogy annyi időt töltsünk a gyerekeinkkel, amennyit szeretnénk. Azonban, az a kevés idő, ami alatt velük lehetünk, csakis róluk kellene, hogy szóljon. Játsszatok együtt, rajzoljatok és fessetek, énekeljetek, táncoljatok közösen velük! Zárjátok ki a csörgő mobiltelefont, a számítógépet és a televíziót. Ugyanis a gyereknek szüksége van a figyelmedre.

3. A következetesség

A gyerekek neveléséhez szükség van szabályokra. És a szabály az szabály. Mindig, és nem egy nap igen, más nap nem. Ha a szabályok egyik napról a másikra változnak ugyanarra a helyzetre/dologra vonatkozóan, a gyerekek összezavarodnak, és nem fogják tudni, miként cselekedjenek helyesen. Ha pedig nem tiszta a dolog, ők sem fogják biztonságban érezni magukat. Nyugtalanok lehetnek, és ezáltal komoly fejfájást okozhatnak a szüleiknek. A gyerkőc életkorához viszonyítva, magyarázd el neki a szabályok lényegét, hogy tudja, ok miatt léteznek, és azt is tudnia kell, hogy azok megszegése következményekkel jár.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

4. A példakép

Mutass követésre méltó példát a gyerekeidnek. A csöppségek ugyanis abból tanulnak, amit látnak és hallanak. Amikor arról kérdezik őket, mi lesz belőlük, ha nagyok lesznek, gyakori válasz lesz a „mint anyu” vagy „mint apu”. Bizonyosodj meg hát afelől, hogy az a személy, akivé a gyereked válik, belőled táplálkozva, jó irányba halad-e vagy sem. Légy jó, becsületes, adakozó és megbocsátó, légy nyugodt és kiegyensúlyozott, empatikus szülő, és játssz igazságosan. Így biztos lehetsz, hogy a gyereked nem fog csalódni benned, és te sem őbenne a későbbiekben.

Olvasd el: Feng Shui a babaszobában

5. A szorgalom

Tanítsd arra a gyereket, hogy legyen dolgos, szorgalmas. Ugyanis kiskorától tisztában kell lennie azzal, mi jelent dolgozni, tevékenykedni, szorgoskodni. Attól még, hogy kicsi, össze tudja gyűjteni a játékait, aztán ahogy cseperedik, segédkezhet a ruhák mosáshoz való kiválogatásánál, a kutya megetetésénél, aztán fokozatosan rá kell tudnod bízni az asztal megterítését, a kutyasétáltatást, a szobája kitakarítását, majd a főzést is. A munka nemcsak a személyiségét fejleszti a gyereknek, hanem általa becsülni és tisztelni fogja önmagát, a képességeit azáltal, hogy az eredmény az ő keze munkája.

6. Az önvédelem, -törődés

A szülő, aki nem elővigyázatos és nem figyel oda saját személyére, sose fogja tudni elérni a gyerekével, hogy ő is vigyázzon majd saját magára. Ajándékozd meg magad olykor az aznapi munkádért, és relaxálj otthon, vagy találkozz a barátaiddal, esetleg légy egyedül, ha arra van szükséged. A lényeg, hogy szentelj magadra is időt, töltsd fel az elemeidet, tisztítsd ki az elméd,hogy majd mindent kezdhess elölről.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.