HolotropikumBabahigiénia: a mindennapos tisztálkodás fontossága

Babahigiénia: a mindennapos tisztálkodás fontossága

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az újszülött első fürdetési „kísérletei” nagyon nehéznek bizonyul(hat)nak, főként ha a csöppség megállás nélkül sír. Azonban könnyen meg lehet szokni, mi több, egyhamar rutinná válik, és még a sírdogálás, majd az önfeledt pancsolás sem okoz később gondot.

Fotó: Adriano Aurelio Araujo
Fotó: Adriano Aurelio Araujo

Ahhoz, hogy a kisbaba bőre egészséges maradjon, létfontosságú számára a mindennapos fürdő. Valamennyi helyes bőrápoló módszer a tisztítással kezdődik. De mégis mi kell hozzá?

Ajánlott, hogy az újszülöttnek külön fürdetőkádja legyen.

Olvasd el: Miért születik minden gyerek kék szemmel?

A legjobb időpont a fürdetésre az esti etetés előtti idő. Sose fürdesd meg azután, hogy evett, ugyanis nagy esély van rá, hogy az elfogyasztott „vacsora” visszajön, vagy gyomorproblémákat okoz.

Amíg belerázódsz a fürdetés menetébe, jó ha beszerzel egy vízben használatos hőmérőt. Így ha netán sírni fog a pici, legalább azt az esélyt kizárhatod, hogy túl forró vagy hideg volt a víz. Fontos, hogy a fürdetővíz hőmérséklete 37 Celsius fokos legyen.

Bizonyosodj meg afelől, hogy a helyiségben lévő hőmérséklet 25 Celsius fok, és az ablakok is be vannak zárva. Egyébként a csecsemő könnyen megfázhat.

Foto: Jason Pratt
Foto: Jason Pratt

A fürdetés ideje ne lépje túl a 3–5 percet.

Kezd úgy a mosdatást, hogy gyengéden megtörölgeted a baba szemhéjait. Erre segítségül egy gyapotkorongot használhatsz, amelyet a fürdetővízzel nedvesítesz meg. Ezután töröld át az arcát, a fülecskéit és a fejét. Aztán mosd meg a kezecskéit és a pici lábait, majd a testét is. Ha valamilyen szappant, fürdetőt használsz, az legyen kifejezetten bababőrre kifejlesztve. Fontos, hogy a termék használata után öblítsd le alaposan a csecsemő bőrét, egyébként fennáll az esélye, hogy irritációkat okoz. A fürdő alatt a fülkagylók mellett az orrlyukakat is megtisztíthatod, óvatosan, egy fültörlő pálcika segítségével.

Olvasd el: A kecsketej szerepe a kisbaba értendjében

A fürdőt követően, fogd bele a kisbabát egy nagy, puha, nedvszívó törülközőbe, és gyengéden törölgesd át, inkább itató mozdulatokkal, mindenhol. Speciális babatestápolóval átmasszírozhatod a bőrét, amely plusz védelmet nyújt a kiszáradással és az irritációkkal szemben.

A baba körmeit kb. hetente egyszer szükséges levágni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek