Az egész világ csodájára járt már a japánok hosszú életkorának, és irigylésre méltó alakjának. Számos tényező van, ami közrejátszik abban, hogy hihetetlenül egészségesek, és igen magas életkort érnek meg.

Sokan nem tudják, de a japánok egy hivatalosan közzétett speciális, ún. lakossági táplálkozási útmutatót követnek. Ennek köszönhetően a megélt életkort illetően abszolút rekorderek. Sőt, az sem egy elhanyagolandó tény, hogy a lakosság csupán 3%-a túlsúlyos.

Létezik egy olyan speciális táplálkozási útmutató, melyet a japán kormány 2000-ben állított össze. Ha egészségesebben akarsz élni jó, ha megfogadod az alábbi tanácsokat:

A nyugati világra leginkább a szénhidrátokban és zsíros húsokban gazdag étrend jellemző, ezzel szemben a japánok inkább halakat, rizst, a tenger gyümölcseit, zöldségeket, gyümölcsöket, rostokban, és Omega 3 zsírsavakban gazdag élelmiszereket részesítik előnyben.

Továbbá csökkentett só-, és cukorbevitel, és a feldolgozott élelmiszer mellőzése ajánlott.

Sok gabonát, magvat, és halat ajánlott fogyasztani. Naponta kétszer gyümölcsöt, és különböző tejtermékeket kell enni..

Nem csak az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy hogyan. Oda kell figyelni a szervezet igényeire, a táplálkozásra nincs egy általános szabály, ki kell alakítani a sajátos ritmust, minden test más élelmiszerektől érzi jó magát. Fontos viszont a mértékletesség. Ajánlott minden nap nagyjából ugyanazokra az órákra időzíteni a főétkezéseket.

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a helyi és szezonális élelmiszerek fogyasztására, mint pl. a rizsre és a halakra.

Minden étkezés kiegyensúlyozott kell legyen, többféle élelmiszert tartalmazzon. Japánban pl. egy iskolai ebéd rizsből, húsból vagy halból, Mizo levesből, egy csésze tejből és gyümölcsből áll.

Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges táplálkozás hangsúlyozására, éppen ezért az ebéd az nem egy gyors szünet, amikor mindenki kapkodva eszik, hanem az is az oktatás szerves része. Japánban az ebéd alatt senki nem kell siessen, és utána a diákok maguk szedik le az asztalt, és mosogatnak.

Ezt már olvastad? Kamerát szereltek fel egy japán iskolában. Elképesztő hogyan zajlik az ebédszünet Japánban!

Az elkészítési mód nem mindig túl egészséges Japánban, a hangsúly inkább a frissen készített élelmiszerek fogyasztására tevődik.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.