Napi LikeKamerát szereltek fel egy japán iskolában. Elképesztő hogyan zajlik az ebédszünet Japánban!

Kamerát szereltek fel egy japán iskolában. Elképesztő hogyan zajlik az ebédszünet Japánban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Japánban egy iskolaigazgató szerint a 45 perces (!) ebédszünet is tanítási időnek számít, és ugyanolyan fontos, mint a matematika, vagy irodalom.

japan-iskola

– Szeretitek az iskolai ebédszünetet?

– Imádjuk! – felelik füligérő mosollyal a gyerkőcök.

A következő videó bepillantást enged a japán iskolák ebédszünetében, ahol jóval több zajlik az étkek elfogyasztásánál.

Reggel 7.45-kor lép ki a kapunk a Saitama-ban élő, ötödik osztályos kislány, Yui. Arra kérik, hogy mutassa meg, mi van a táskájában. A tankönyvek mellett ott van egy étkező abrosz, evőpálcikák, fogkefe, bögre, és egy zsebkendő, amivel evés után törli meg a száját. A gyerekek csoportokba rendeződve mennek iskolába.

A helyszín egy Saitmama-ban lévő elemi tanintézmény, ahol összesen 682 gyerek tanul, elsőtől egészen hatodik osztályig. Van saját veteményes kertjük is. Yui osztályában 38 gyerek tanul, egy tanító koordinálja és oktatja a nebulókat. Az iskola konyhájában azokat a burgonyákat pucolják, amelyeket a hatodikosok termeltek. A konyhán 5 személy dolgozik, akik naponta 720 adag ételt készítenek el. Mint például sült halat körtemártással, zöldséglevest, a saját megtermelt krumplikból pürét.

Hamarosan megkezdődik az ebéd. A gyerekek kezet mosnak, tiszta fehér köpenybe bújnak, a hajukat is befedik, és védőmaszkot is húznak. Ha mindenki elvégezte a higiéniai teendőit, a szolgálatosok mindenkitől megkérdik, hogy beteg-e. Ezután sterilizáló géllel bekenik a kezüket, és átmennek abba a helyiségbe, ahol az ételt tárolják számukra, majd átviszik osztályukba a menüt.

Következik a szétosztás, a tálalás, akárcsak egy étteremben. Még mielőtt nekilátnának az evésnek, a megmaradt adagokról is számot kell adni. A tanító nem a katedrájánál eszik, ő is beül a tanítványai közé. Az ebéd végeztével következik a fogmosás és az elpakolás. És közben mindenki mosolyog.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek