Függetlenül attól, hogy testünk mely területeink jelennek meg a nem kívánatos zsírszövetek, a legtöbbünk egyből bepánikol, hogy „már megint hogyan hízhattam meg ilyen könnyedén?”.

Viccet félretéve, a túlsúly sehol sem mutat túl jól és nem is egészséges, de talán mind közül a hastájékon lerakódott zsírszövetek jelentik a legnagyobb egészségügyi kockázatot. A hastájékon felhalmozódott zsírszövet nagyon sok egyéb probléma kiváltó faktora lehet, ezért sem szabad félvállról venni.

1. Növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Amikor a májat fölösleges zsírszövetek veszik körbe, sokkal nehezebben képes ellátni a feladatát, emiatt a vér cukorszintje megnövekedik, amely hosszútávon diabétesz kialakulásához vezethet.

Ezt már olvastad? Így jelentkezhet a cukorbetegség – 4 tünet, amit mindenki figyelmen kívül hagy

2. Anyagcsereproblémákhoz vezethet

Akárhogy is nézzük a túlsúly nagyban megnehezíti a szervezetünk regenerálódási folyamatait. A deréktájon lerakódott zsírszövetek lelassítják az emésztőrendszer normál működését és megnehezítik a tápanyagok hatékony felszívódását.

3. Növeli a rák kialakulásának kockázatát

Egy friss tanulmány szerint, a hasi zsírszövetekben található fehérjék a nem rákos sejteket rákos sejtekké alakíthatják, így segítve elő a tumornövekedést.

Ezt már olvastad? A Nobel-díjas Jim Allison így vall az általa megalkotott immunterápia hatékonyságáról, amely új dimenziókat nyithat a rákos megbetegedések kezelésében!

4. Keringési zavarokat idézhet elő

Bebizonyosodott, hogy a hasi zsírszövetek olyan fehérjéket termelnek, amelyek képesek befolyásolni az erek összehúzódását, így idézve elő magas vérnyomást. Ráadásul az artériák falain megtapadó fehérjék könnyedén elzárhatják azokat, így a szívroham kockázata is igen jelentős.

5. A szellemi frissességet is rontja

Szintén egy nemrég végzett tanulmány eredményei szerint, a hasi tájékon felhalmozódó visceralis zsírszövet nagyban elősegíti a demencia korai kialakulását.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.