HolotropikumA Harvard-i egyetem professzora nekimegy a kókuszolajnak: „tiszta méreg” és az „egyik...

A Harvard-i egyetem professzora nekimegy a kókuszolajnak: „tiszta méreg” és az „egyik legrosszabb dolog, amit megehetünk”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Megdőlni látszik a kókuszolaj csodaerejéről alkotott mítosz? A Harvard professzora lerántja a leplet a kókuszolaj valódi hatásairól!

A Harvard-i egyetem professzora nekimegy a kókuszolajnak: „tiszta méreg” és az „egyik legrosszabb dolog, amit megehetünk”

Számos alkalommal írtunk mi is a kókuszolaj jótékony hatásáról, ám most egy harvardi professzor nekifeszül a mindenki által csodaszerként titulált kókuszolajnak. Karin Michels professzor szerint a kókuszolaj „tiszta méreg” és az „egyik legrosszabb dolog, amit megehetünk”. Az előadásról szóló videó szinte futótűzként terjedt a legnagyobb videó megosztó portálon, így egyre több és több ember kezdheti törni a fejét a „csodaszerrel” kapcsolatban.

A mindössze 50 perces előadást „Coconut Oil and other Nutritional Errors” címen találhatjuk meg a világhálón. Michels határozottan kitart álláspontja mellett, mely szerint a kókuszolaj valójában nem is egészséges. A professzor azután szólalt fel, miután az American Heart Association figyelmeztetést adott ki, hogy nem ajánlott a telített zsírsavak fogyasztása.

Michels többek között azzal érvelt, hogy nincs tudományosan bizonyított háttere annak, hogy a kókuszolajnak jótékony hatásai volnának a szervezetre nézve. Ráadásul a kókuszolajban található nagy mennyiségű telített zsírsav veszélyezteti a vérerek egészségét, mivel lerakódva könnyedén elzárhatják a vér útját.

Akár mi magunk is megállapíthatjuk, hogy egy olaj, zsiradék milyen mértékig tartalmaz telített zsírsavakat, ugyanis ha szobahőmérsékleten hagyva szilárd halmazállapotú marad, akkor nagy a telített zsírsav mennyisége.

Táplálkozási szakértők inkább az olíva, illetve a repce olajat ajánlják, hiszen kitűnően alkalmazhatóak főzések sütések során, ráadásul a repceolaj magas omega-3 tartalmú.

Michels arra is kitért, hogy nem feltétlenül szükséges a legszuperebb ételeket fogyasztanunk ahhoz, hogy bizonyos tápanyagokhoz hozzájussunk. Például a chia-mag, acai-bogyó vagy a matcha tápanyagai megtalálhatóak akár a répában, cseresznyében vagy barackban is.

Akkor most valóban egészségtelenek a telített zsírsavak?

Pontos és egyértelmű eredményeket még nem tudott produkálni a tudomány világa ezen kérdésben, hiszen eltérő kutatások eltérő eredményeket szülnek. Például az American Journal of Clinical Nutrition által publikál tanulmány szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak magas zsírtartalmú tejtermékeket semmivel sincsenek nagyobb kockázatnak kitéve, mint azok, akik kerülik ezeket az ételeket. Ezzel ellentétben a The Lancet kutatása, mely 135000 ember részvételével zajlott azt erősíti, hogy a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása akár 23%-al növeli az elhalálozás esélyét.

Akkor most hol az igazság? Valószínű, hogy valahol a középúton, és a legtöbb dietetikus is ezt vallja, hogy fogyasszunk telített zsírsavakat tartalmazó ételeket, de csak mértékkel!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek