KuriózumA hangyáknak közösségi szagmemóriájuk van

A hangyáknak közösségi szagmemóriájuk van

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Közösségi szagmemóriájuk van a hangyáknak – fedezték fel ausztrál kutatók.

Amikor egy hangya harcba száll egy másik kolóniából érkező betolakodóval, akkor megőrzi ellensége szagát, majd pedig visszatérve övéihez továbbadja nekik. A módszer lehetővé teszi, hogy az egész boly vagy kolónia felismerje az ellenség „emberét”, pontosabban hangyáját, ha később összeakad vele.

A Melbourne-i Egyetem kutatócsapata mindezt az Oecophylla smaragdina hangyán tanulmányozta. Ez a fajta fákon „fészkel”, azokon épít bolyt, és egy-egy kolóniájának félmillió dolgozója is lehet. A tudósok egy másik kolónia néhány példányát összeeresztették a vizsgált boly képviselőivel. Utána a bolyból több más közösség hangyáival engedtek össze példányokat, és azt tapasztalták, hogy a már – szagról ismert – hangyákkal sokkal ellenségesebben viselkedtek a boly tagjai, mint azokkal, amelyekkel nem került kapcsolatba előzőleg „kollégájuk”.

Mark Elgar, a kutatás vezetője a BBC brit sajtóorgánumnak emberi példával magyarázta a jelenséget.

„Olyan ez, mintha valakinek kellemetlen tapasztalata lenne egy bizonyos embercsoporttal, például ugyanolyan színű sálat viselő focihuligánokkal. Elmondja az illető egy barátjának, az továbbmondja másnak, és kialakul a kollektív emlékezet. Helyettesítsük be az embereket hangyákkal, a színes sálat szaggal és máris világos a bolytörténet” – mondta Elgar professzor.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek