HolotropikumA hang, amit soha nem fogsz hallani, de ami megmentheti az életed

A hang, amit soha nem fogsz hallani, de ami megmentheti az életed

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Klinikai tesztelés alatt áll egy olyan fajta agyműtét, amely nem igényel bemetszést és nem okoz vérzést, de drámai módon javítja az esszenciális tremorban, depresszióban és egyéb rendellenességekben szenvedők életét.

A fókuszált ultrahangos eljárás az agy egyes részeit veszi célba, hogy helyreállítsa a tüneteket okozó hibás agyi áramköröket.

A fókuszált ultrahang egy noninvazív terápiás technológia. A fókuszált ultrahang a legerősebb hang, amit valaha hall egy ember, de egy olyan hang, amely egy napon életmentő lesz – írja a CNN.

“A technológia maga egy nagyítóhoz hasonlítható, amely egy adott pontra fókuszálja a fénysugarakat. A fókuszálásra optikai lencsék helyett akusztikus lencséket használnak, amelyek nagy pontossággal fókuszálnak több ultrahang-energiasugarat a test mélyén lévő részekre, megkerülve a szomszédos egészséges szöveteket” – mondta Dr. Neal Kassell, a Focused Ultrasound Foundation alapítója és elnöke.

Az eljárás különösen előnyös volt az esszenciális tremorban szenvedők számára, amely egy olyan neurológiai betegség, amely önkéntelen, ritmikus remegést okoz. A rendellenesség a test szinte bármely részét érintheti, de a remegés általában a kézben jelentkezik, még az olyan egyszerű mozdulatokat is megnehezíti, mint az evés, ivás vagy írás.

Az esszenciális tremor általában rosszabb a test egyik oldalán, és mozgás esetén súlyosbodik. A leginkább érintettek a 40 éven felüliek. Egy 2021-ben végzett tanulmány szerint világszerte 25 millió ember szenved ebben a betegségben.

A 80 éves Brenda Hric-et fókuszált ultrahanggal kezelték a Virginiai Egyetemen. A nő annyira remegett, hogy kényelmetlenül érezte magát társaságban, mert félt, hogy kiönt valamit a padlóra. Mindössze 44 másodperces fókuszált ultrahang alkalmazása után Hric megszabadult a remegéstől.

A szakértők szerint ez egy igen hatékony alternatív kezelés lehet azok számára, akik nem javulnak a hagyományos gyógyszeres kezelések után. Négy, 11 másodperces adagban alkalmazott kezelés megszüntette Hric remegését. A teljes eljárás kevesebb mint két órát vesz igénybe, az idő nagy részét az agy feltérképezésére és a kezelt terület tesztelésére fordítják. A kezelés előtt Hric nem tudott koncentrikus köröket rajzolni, mostanra már a vonalakon belül színez is.

A szakértők remélik, hogy a kutatásoknak köszönhetően egyre több területen használható lesz majd ez a csodálatosnak ígérkező eljárás, és végül egy standard és könnyen elérhető kezeléssé válik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek