LélektárA gondolatok gyógyító ereje - alakítsd át a valóságot a saját elméd...

A gondolatok gyógyító ereje – alakítsd át a valóságot a saját elméd segítségével!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ép testben ép lélek – tartja a mondás, melyet már az időszámításunk szerinti első évszázadban megfogalmazott egy római szatíraíró. Nem meglepő, hiszen az elme, a test és az egészség közötti kapcsolat évszázadok óta lenyűgözi az emberiséget.

Egyre több kutatás is bizonyítja, a gondolatainknak teremtő ereje van. Minden, aki az elménkben zajlik, közvetlenül befolyásolhatja a biológiai folyamatokat, sőt gyógyulást is előidézhet.

A gondolatok pozitív hatása egyre nagyobb teret hódít az orvostudományban. A bennük rejlő erőnek igenis van tudományos alapja: az idegtudomány kimutatta, hogy minden gondolatunk nem egyszerűen mentális folyamat, hanem összefügg az agy elektromos és kémiai aktivitásával.

Érzelmeink és gondolataink olyan vegyi anyagokat szabadítanak fel a szervezetünkben, amelyek befolyásolják az egészségünket és az általános jólétünket. Például a pozitív gondolatok és az egészséges érzelmek kiválthatják az endorfinok és a szerotonin felszabadulását, amelyek stresszcsökkentő és hangulatjavító hatásukról ismertek.

Arra is létezik tudományos bizonyíték, hogy a pozitív gondolkodásnak gyógyító ereje van. Kutatások szerint a pozitív és optimista hozzáállású betegek nagyobb valószínűséggel gyógyulnak gyorsabban és hatékonyabban bizonyos műtétek vagy orvosi kezelések után. Ez részben azért van így, mert a pozitív gondolatok csökkentik a stressz-szintet, javítják az immunrendszert és növelik a szervezet gyógyulási képességét.

Hasonlóképpen, a negatív gondolkodásnak is megvannak a maga következményei. Az elmélet ugyanaz: amennyiben te úgy véled, hogy az a kezelés számodra nem lesz hatásos, illetve negatív gondolataid, elvárásaid vannak valamivel szemben, akkor az úgy is lesz. Megteremted a saját valóságodat, a sötét oldalról – ez az úgynevezett Nocebo-hatás, a Placebo rossztestvére.

Szerencsére vannak módszerek, melyekkel leküzdhetők a negatív gondolatok, és amelyek segítségével megtaníthatjuk az elménknek, miként szolgálja a mi javunkat. Odafigyelés – az önmagunkra való odafigyelés kérdése az egész, hogy jobbá akarjuk-e tenni a saját életünket, vagy inkább hervadunk tovább az önsajnálatban. Nem kell feltétlenül fizikai tüneteket hordoznunk ahhoz, hogy gyógyulni akarjunk. Elég, ha csak kitűzzük célul, hová szeretnénk eljutni testben, szellemben és lélekben, és arra összpontosítunk.

Gondolatgyógyító gyakorlatok és technikák

1. A gyógyulás vizualizálása: a képzelet és a vizualizáció erőteljes eszközei lehetnek a gyógyulási folyamat serkentésének. A tökéletes egészség mentális képeire összpontosítva olyan környezetet teremthetünk, amely elősegíti a gyógyulást.

2. Pozitív önmegerősítések: motiváló, erőt adó, pozitív gondolatok megfogalmazása és ismétlése segíthet megváltoztatni a hozzáállásunkat, ezáltal pedig elősegítheti a gyógyulást. A megerősítéseknek az egészségünkre és a jólétünkre kell összpontosítaniuk.

3. Meditáció és mindfulness: ezek a gyakorlatok segíthetnek megszabadulni a stressztől és a negatív gondolatoktól, lehetővé téve számunkra, hogy a jelenre és a jólétünkre összpontosítsunk.

4. Köszönet és hála: a hála és a megbecsülés gondolatai pozitív mentális környezetet teremthetnek, miközben serkentik a szervezetben a jótékony vegyi anyagok felszabadulását.

5. Önirányítás és önszuggesztió: általuk az egészség és a gyógyulás felé irányíthatjuk elménket. A pozitív mondatok vagy szavak állandó ismétlése mélyreható hatással lehet a tudatalattinkra.

A gondolatok gyógyító ereje az elme és a test kapcsolatának egyik lenyűgöző területe. Ha figyelmünket és szándékunkat az egészségünkre és gyógyulásunkra összpontosítjuk, jelentősen hozzájárulhatunk a gyógyulás folyamatához és a közérzetünk javulásához.

Önfegyelemmel, rendszeres gyakorlással és pozitív hozzáállással felfedezhetjük, hogy elménk képes arra, hogy egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élet felé vezessen minket. A mi dolgunk csupán annyi, hogy kiaknázzuk ezt a csodálatos képességét, és élünk a lehetőséggel!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek