Koktél„A férfiak utánam kiabálnak, hogy vágjam le a bajuszomat, de számomra ez...

„A férfiak utánam kiabálnak, hogy vágjam le a bajuszomat, de számomra ez áldás!”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A dániai Koppenhágában élő Eldina Jaganjacot hosszú időkön át megbámulta és szájára vette az utca népe, hiszen a lány férfiakat megszégyenítő arcszőrzettel jelent meg a nyilvánosság előtt, ráadásul a legnagyobb természetességgel teszi mindezt.

A lány most az általa átéltekről mesél, azokról a meghurcoltatásokról, amelyeket a külvilágtól kapott különleges megjelenése miatt.

Eldina egészen gyerekkorától kezdve úgy nőtt fel, hogy valamiért sosem volt hajlandó megérteni, hogy miért is kell a nőknek vagyonokat költeniük a testszőrzetük eltávolítására. 31 éves korában határozta el magát, a tavalyi év márciusában, hogy ő most egy időre abbahagyja az arcszőrzetének karbantartását és a természetre bízza a dolgot.

Eldinát mára már nem érdekli a negatív közvélemény, de saját bevallása szerint sok olyan bántó impulzus érte, ami a lelkéig hatolt és megtörte. Ami a párkeresést illeti, Eldina szerint az egybe nőtt szemöldöke inkább áldás, mint átok, hiszen így egyből kiszűrheti azokat a férfiakat, akik csak a külsőségre adnak egy nővel kapcsolatban.

„Mielőtt hagytam volna, hogy a szemöldököm úgy nőjön, ahogyan azt a természet megteremtette, úgy véltem, a nőknek eléggé behatárolt lehetőségeik vannak az önkifejezésükre nézve” – nyilatkozta Eldina.

„A pasikkal ellentétben tőlünk azt várja el a társadalom, hogy vagyonokat költsünk a megjelenésünkre … Ha egy pasi nem borotválkozik, vagy nem szedi a szemöldökét senki észre sem veszi, sőt ez egy teljesen természetes dolog. Csakúgy, mint minden más nő, így én is megtanultam, hogy miként figyeljek minden részletre oda: kényelmetlenül éreztem, ha szedetlen szemöldökkel kellett az utcára lépjek, vagy addig nem is mentem el edzeni, amíg az utolsó szőrszálat is le nem borotváltam a lábamról.” – fejtette ki a nő.

„Most meg inkább a feladataimra és a céljaimra koncentrálok ezek helyett, és kevesebbet foglalkozok azzal, hogy hogyan jelenek meg, vagy hogy emiatt mit gondolnak rólam az emberek, mert valószínű, hogy soha többet nem is találkozom a nagyrészükkel, vagy ha mégis egyszerűen nem érdekel.”

„Nem érdekel a véleményük. Ez egy személyes döntés, amelyet mindenki magában kell eldöntsön, és azt kívánom, hogy bárcsak az emberek kevesebbet kritizálnának egy nőt csak azért, mert így és így néz ki.”

„Régebben kevésbé éreztem magam nőiesnek, mivel mindig is meglehetősen dús szemöldököm volt. Így felnőttként visszatekintve tényleg brutális volt, amikor serdülő koromban a testszőrzetem növekedésnek indult. Akkoriban azt vettem észre, hogy a körülöttem lévő 13-14 éves lányok minden kitéphető szőrszálat ki is tépnek csak azért, hogy a társadalom nőként kezelje őket, és kétségbeesetten próbáltak beilleszkedni az új fiatal hölgyek szerepébe.” – szögezte le.

Ezzel viszont az azonosulni képtelen Eldina teljesen szembe ment és szabad utat enged a szőrszálainak.

„Volt rá példa, hogy néhány ember odajött hozzám az utcán és azt mondták menő vagyok, de a legtöbben utánam kiabálnak vagy üvöltenek. Először persze, hogy rosszul esett, de mostanra rájöttem, hogy ezekre nem szeretnék energiát pazarolni.” – meséli a nő, akit a közösségi oldalakon sem kímélnek.

„Csúnya kommentek jönnek és mennek, de nagyon kevés olyan van, amit meg is szívlelek. A legtöbb ilyen a fiatal közösségi média felhasználóitól érkezik.”

„Úgy hiszem, hogy serdülőkorban nagyon nehéz igazán megérteni a nemi szerepeket és a köztük lévő hasonlóságokat, illetve különbségeket. De az, ha egy nő olyan dolgot tesz, ami inkább férfiasabb, az még nem kellene azt jelentse, hogy ő kevésbé nőies.”

Eldina mára már bátran és magabiztosan mer kilépni az utcára, és saját bevallása szerint új külseje miatt rengeteg belső energia szabadult fel, amelyet kreativitásra és a személyisége kibontakozására fordít.

„Úgy hiszem, mindenkinek azt kell tennie, amit csak szeretne. Persze néhány munkahely, vagy intézmény lehet, hogy előírások elé állít, de ha helyes kompromisszumokat kötsz, képes lehetsz kinyilatkoztatni önmagad.”

„Azt próbálom megértetni az emberekkel, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, és ez szuper. Nincs jó vagy rossz irányzat a gender-kérdést illetően, de mindenkinek joga van ahhoz, hogy úgy nézzen ki, ahogyan csak szeretne. Tedd azt, amit helyesnek vélsz és az igazi barátaid úgyis melletted maradnak.”

„A világon annyi tájegység van, ahol az ott élő nők testszőrzete sokkal sötétebb az átlagosnál, viszont az észak-európai államokban élő nők a szőke és alig látható testszőrzetük miatt nőiesebbek lennének…?”

„Úgy vélem fel kell tennünk magunknak a kérdést: „Nekünk, mint társadalomnak miért is annyira fontos, hogy eltüntessük a női testekről a testszőrzetet? Ennél sokkal fontosabb dolgokra kellene fókuszáljunk inkább”

Fotók: Eldina Jaganjac/Instagram

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek