KuriózumA férfiak sokkal feszültebbek és érzékenyebbek, ha feleségük többet keres, mint ők!

A férfiak sokkal feszültebbek és érzékenyebbek, ha feleségük többet keres, mint ők!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A számítások alapján napjainkban egyre inkább növekszik azon nők száma, akik családjuk elsődleges fenntartói. Egy 2018-as felmérés szerint a heteroszexuális házaspárok több mind egynegyedénél a nők több pénzt keresnek, mint a férfiak, és ezzel nem is volna semmi baj, hiszen a nemi esélyegyenlőség végre ezt is lehetővé teszi, viszont a Bath Egyetem legújabb kutatása szerint ez a jelenség nagyban rontja a férfiak szellemi egészségét.

A tanulmány során több mint 6000 amerikai heteroszexuális házaspárt vettek górcső alá. A házaspárok kapcsolatainak fejlődését több mint 15 évig kísérték figyelemmel, így a tudósoknak elegendő idejük volt arra, hogy tüzetesen kivizsgálják milyen hatással jár a felek kereseti lehetőségeinek megváltozása.

Kimutatták, hogy a férfiak sokkal aggasztóbban látják a helyzetüket, ha csak ők kell eltartsák a családjukat, ám ha feleségeik is hozzájárulnak egy kisebb összeggel a családi kasszához, akkor már kényelmesebben érzik magukat. Az érdekes dolog viszont ott mutatkozik meg, amikor a család női tagja keres több pénzt. Ez a fajta erőviszony nagyban rontja a férfiak önértékelését és önbizalmát – hangsúlyozza a tanulmány.

MI ennek az oka? A hagyományos társadalmi és nemi normák elvárják és meg is követelik azt, hogy a férfiak legyenek a család elsődleges fenntartói. Ennek gyökerei még az evolúció korai szakaszaira vezethetőek vissza, gondoljunk csak az ősemberek vadászó szokásaira. Ez a fajta elvárás nyomásként nehezedik a férfiak vállára, így ha nem tudnak megfelelni ennek a normának, csorbul a tekintélyük.

Sőt, más kutatások arra is rávilágítanak, hogy ez a fajta helyzet fokozza a férfiakban a kiszolgáltatottság érzését. A pénz a kapcsolatokban is igen kényes téma, mert nem könnyű őszintén megbeszélni az ezzel kapcsolatos problémákat.

Farnoosh Torabi, pénzügyi szakértő, a When She Makes More (Amikor a nő többet keres) könyv szerzője is igen jártas ezen a területen, így véleménye szerint, amikor a nő kerül a családfenntartó szerepébe, nagyon zavart érzelmek kerülnek a felszínre.

„Ez a jelenség mélységesen zavaró lehet, főleg az olyan kapcsolatokban, ahol mindkét fél úgy gondolkodik, hogy a férfinak kötelessége sokkal többet letennie az asztalra, mint a nőnek.” – mondja a szerző.

Torabi szerint ennek csupán egyfajta megoldása létezik: a kommunikáció.

„Hagyjátok, hogy sebezhetőnek lásson a másik, nincs ezen szégyellnivaló.”

Ezen felül pedig törekedni kell arra, hogy egy olyan légkörű kapcsolat szülessen, ahol mindkét fél anyagilag is hasznosnak és megbecsültnek érzi magát. Határozzátok meg, hogy ki milyen kiadásokat fedezzen, így el tudjátok osztani a felelősséget és az anyagi különbözet sem fogja annyira éreztetni a hatását.

Mindenesetre ez a probléma a továbbiakban csak fokozódni fog, mivel szerencsére most már egyre több nő kerül olyan pozícióba, ami lehetővé teszi, hogy a férfiakkal egyenrangú juttatásban részesüljön.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek