HolotropikumA férfiak csak feleannyira tudnak a nők szeméből olvasni, mint a férfiakéból

A férfiak csak feleannyira tudnak a nők szeméből olvasni, mint a férfiakéból

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A férfiak csak feleannyira képesek a nők tekintetéből érzelmeket kiolvasni, mint a férfiakéból, ráadásul agyuk lustább is a női szemek dekódolásához – fedezték fel német kutatók.

Fotó: photl.com
Fotó: photl.com

A Bochumi Egyetemi Kórház tudósai Boris Schiffer vezetésével 22 férfi agyi reakcióit vizsgálták mágneses rezonanciával (MRI). Az alanyok 21-52 év közöttiek voltak. 36 szempár fotóját mutatták fel nekik, 18 nőét és 18 férfiét. Az alanyoknak meg kellett sejteniük, hogy az egyes tekintetek milyen érzelmeket tükröznek. A fotókon pozitív, semleges és negatív érzelmet közvetítő szempárok voltak.

Az eredmény: az alanyok tanácstalanabbak voltak női tekintet láttán, mint férfién, ráadásul agyuk érzelmi központja kevésbé élénken reagált, nem fokozódott annyira a véráramlás a területen, mint férfi tekintet esetén.

A kutatók a jelenségre – hogy a férfiak jobban tudnak olvasni férfiak, mint nők tekintetéből – csak feltételezett magyarázattal tudnak szolgálni. Egészen a régmúltba nyúlnak vissza, és a férfiak eltérő evolúciós fejlődését hozzák fel lehetséges okaként annak, hogy miért érzéketlenebbek a női érzelmekkel szemben.

„A férfiaknak jutott a főszerep a területért vívott harcokban, fontos lehetett, hogy férfi ellenfelük szándékát és várható tetteit gyorsan felismerjék, meg tudják jósolni” – írják a kutatók tanulmányukban, amely a PLOS ONE című tudományos folyóiratban jelent meg.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek