A férfi, aki nem volt hajlandó köszönteni Hitlert. A fotó, mely bejárta az egész világot! Itt van August Landmesser megdöbbentő története, aki állítólag tiltakozásul tette meg ezt a gesztusát.

August Landmesser, aki 1910-ben született Moorrege-ben, a hamburgi Blohm + Voss hajógyár dolgozója volt. Ez az ember arról vált ismertté, hogy nem volt hajlandó köszönteni Hitlert, ahogyan ezt egy 1936-ban készült fénykép is bizonyítja, amelyen láthatóan nem tiszteleg a nácikra jellemző karlendítéssel, társaitól eltérően.

A náci tisztelgés, más néven „Heil Hitler”, hivatalos tisztelgési forma volt akkoriban a náci Németországban. A tisztelgés úgy történt, hogy a jobb kart a levegőbe lendítették és közben azt mondták: „Heil Hitler”. A War History Online szerint az a tény, hogy Hitler maga állt akkor a tömeg előtt, még jobban csodálatra méltóvá teszi ezt a nagyfokú engedetlenséget. Úgy tűnik azonban, hogy ez a gesztus valószínűleg a felesége iránti szeretet gesztusa volt.

Házassága a zsidó származású Irmával

1930-ban, amikor az ország gazdasága hanyatlóban volt, Adolf Hitler és a náci párt került hatalomra. A következő évben Landmesser úgy döntött, hogy párttag lesz, nem tudva, hogy az érzései akadályozni fogják ebben. 1934-ben ugyanis megismerkedett Irma Eckler zsidó származású nővel, akiért kizárták a pártból. Ugyanezen év októberében megszületett Ingrid nevű kislányuk, majd 1937-ben elhatározták, hogy megpróbálnak Dániába menekülni.

A határon azonban elkapták őket, őt bebörtönözték és azzal vádolták, hogy „megbecstelenítette a faját”. Mivel a bíróságon nem tudták, hogy a felesége zsidó származású, bizonyítékok hiányában felmentették, de figyelmeztették, hogy visszaeső bűnözőként kezelik, ha megismétli a tettét. Alig egy hónappal később újra letartóztatták, és két év hat hónap rabmunkára ítélték egy koncentrációs táborban. Soha többé nem láthatta a feleségét.

Nehéz évek következtek felesége számára. Időközben hallgatólagos törvényt hoztak Németországban, amely előírta a fajt becstelenítő német férfiak zsidó feleségeinek letartóztatását. Letartóztatásakor terhes volt második lányával. Ezt követően szörnyű időszak következett a gyerekek számára. A lányokat egyik árvaházból a másikba helyezték át és más rejtekhelyekre, mivel édesanyjuk 1942-ben meghalt a Bernburg-i gázkamrákban.

A horvát fronton halt meg

August Landmessert 1941-ben szabadon engedték, és mesterként kezdett dolgozni. Két évvel később felvették a német gyalogságba. Sikerült elmenekülnie Horvátországba, ahol vélhetően hat hónappal a német kapituláció előtt halt meg.

A róla készült fénykép, vélhetően 1936. június 13-án készült, amikor August a hajógyárban dolgozott. Egy hajóavatás során ugyanis maga Hitler is megjelent a hajógyárban. August valószínűleg nem akarta üdvözölni azt a férfit, aki megfosztotta feleségét és lányait emberi méltóságuktól.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.