OtthonA fények előnye a lakberendezésben

A fények előnye a lakberendezésben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A világítás és a fények hozzásegítenek ahhoz, hogy kihangsúlyozd azt a légkört, amelyet szeretnél, továbbá új perspektívákat kölcsönöznek a beltérnek, és tágasabbá teszik azt. Tehát, ezek szerepe sokkal fontosabb, mint gondoltad!

Egy jól kitervelt és kiépített rendszer „felöltözteti” a lakást, megtölti élettel és személyiséggel, valamint remekül kiegészíti a dekorációt is.

1. Általános világítás

A célja az, hogy egyenletes fényt szórjon a helyiségbe, egy fő világítótest által, amely lehet csillár vagy mennyezeti lámpa. Mint fő fényforrás, ezt úgy kell megválasztanod, hogy tökéletesen elláthassa a számára fenntartott feladatot – például az irodában egy fő világítótest erős fényt kell kiadjon magából, amely alkalmas az olvasáshoz, íráshoz; a hálószobában inkább egy lágyabb, melegebb világítás ajánlott, pihentető és kevésbé erős fénnyel.

Az általános világítást megoldhatod neoncsövek formájában is, amelyeket résekbe rejtesz el, vagy kis beépíthető lámpákkal.

2. Környezeti világítás

Az éjjeli lámpák, asztali lámpák és egyéb lámpatípusok a felelősek egy lakás hangulatának a megteremtésében. Emellett kiegészítik a dekorációt, és képesek megszemélyesíteni a teret. A környezeti világítás akkor jön jól, amikor az esti sziesztádat tartod egy könyv társaságában, amikor pihennél vagy tévét néznél, esetleg a nap eseményeit osztod meg szeretteid körében.

A hangulati fényeket a bútorba beépíthető lámpácskákkal is megteremtheted, ezek diszkréten világítanak majd a szobában. Ugyanezt a megoldást alkalmazhatod a konyhában is, ahol remek rálátást nyújtanak a munkaasztalra, viszont a helyiség többi részét kellemes fénybe öltöztetik.

3. Irányított világítás

Ebbe a kategóriába tartoznak az íróasztali lámpák vagy az olvasólámpák, azok a típusú világítótestek, amelyek „karja” állítható, mozgatható, azok a beépíthető lámpák, amelyek a konyhai tevékenységek fő helyszínére – tűzhelyre, mosogatóra, munkaasztalra irányulnak, illetve a dekorációs fények. Ezek közül a legpraktikusabbak azok, amelyek „karja” állítható, így a rögzítés után is bármikor átalakíthatók, elforgathatók, állíthatók a szükségletek függvényében.

Általában ez a típusú világítás ötvöződik az általános világítással, néha pedig a környezeti fényekkel. Ami fontos: a világítótestek elhelyezését gondosan meg kell fontolnod, ugyanis meg kell maradnia a harmóniának a helyiségben lévő többi világítótest és fényforrás között.

Jótanácsként eláruljuk neked, ha beépíthető lámpákat szerelsz olyan tárgyak, zugok fölé a szobában, amelyet kiemelnél, azok felkapcsolásával tekintetet vonzó és érdeklődést felkeltő hatást keltesz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek