KuriózumA fekete fehér fotó, amelyet mindenki színesnek lát!

A fekete fehér fotó, amelyet mindenki színesnek lát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az optikai csalódások mindenkit magukkal ragadnak, hiszen sokkal többek puszta trükköknél. Sőt, a legtöbb optikai csalódás mögött, egy egész tudományos háttér áll, és a legjobb illúziók gyakran többszörösen összetett tudományos magyarázattal rendelkeznek.

Vegyük csak például Øyvind Kolås szoftverfejlesztőt – nem mellesleg művész is – aki egy kísérlet keretein belül olyan technikára bukkant, melynek segítségével egy teljesen fehér-fekete képet is színesnek láthatunk.

Figyeld csak meg a következő képet. Hidd el, akármilyen hosszú ideig nézed, ez a kép fehér-fekete, de te mégis színesnek látod. No de mindez miért van?

Szedjük elemeire a képet: az alapja egy fehér-fekete kép, amelyre művészünk olyan rácsokat szerkesztett, melyek eredetileg színesek voltak, ám ezek szaturációját (telítettségét) a legmagasabb értékre állította és a kontrasztot is nagy mértékben felhúzta, így az alatta levő szürkeárnyalatos kép színesnek hat.

Bart Anderson, A Sydney-i Egyetem művésze szerint a technika lényege egyáltalán nem meglepő, hiszen tulajdonképpen szín-asszimilációs rács illúzió elvein alapul.

Amikor rápillantunk a képre, az agyunk egyszerűsíti a látottakat és egy általános benyomást készít a képről, ami színesnek hat. Ez azzal magyarázható, hogy mikor rengeteg telített színt látunk a szürke fotó felett, az agyunk az egész képet színesként érzékeli. Az így manipulált képeket nem csak rácsokkal, hanem akármilyen már formákkal is át lehet változtatni, a hatás ugyanaz.

Ugyanezzel a technikával már nem csak képeket, hanem rövidfilmeket is el lehet készíteni.

Te színesnek látod ezeket a képeket?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek