HolotropikumA dehidratáltság 10 jele, amit neked is feltétlenül ismerned kell

A dehidratáltság 10 jele, amit neked is feltétlenül ismerned kell

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tudtad, hogy a gyerekek és a serdülők 25%-a egyáltalán nem fogyaszt vizet a napi folyadékbevitelük részeként?

A dehidratáltság 10 jele, amit neked is feltétlenül ismerned kell

Az elégtelen mennyiségű víz bevitelének számos komoly következménye lehet, mint például emésztési zavarok, húgyúti fertőzések, szorongás és krónikus fáradtság, csak hogy párat említsünk.

Testünk 60%-át víz képezi, ezen is belül 75%-a az izmainknak víz, 85%-a víz az agyunknak éppen ezért olyan fontos komolyan venni a hidratálás kérdését, mert a vízhiány hosszútávon szellemileg és testileg is tönkretehet.

A dehidratáltság jelei:

1. Száraz érzet a száj, szem, és az egész bőr területén

A dehidratáltság egyik legnagyobb jele a bőrszárazság. Ha nem iszol elég vizet, a szervezeted képtelen lesz izzadás útján kiüríteni a méreganyagokat, így eltömődnek a pórusok. A száj kiszáradása az agy vízhiányát jelzi.

2. Ritkán használod a fürdőt, de amikor igen, akkor sötét a vizeleted

Ez már egy nagyon súlyos jel. A ritka vizelés miatt a méreganyagok felgyűlnek, ami megterheli a veséket. Ha a vizelet színe sötét, akkor gyorsan pótolni kell a vízhiányt, mert ez annak a jele, hogy a szervezet próbálja visszatartani a folyadékot, hogy megőrizze a vitalitást.

3. Gyakori hát és ízületfájdalmak

Mivel szervezetünk 80%-át víz alkotja, ezért a folyadékpótlás a csontjaink és az ízületeink számára is rendkívül fontos. Megerőltető tevékenységek során a víz biztosítja az ízületek síkosságát, így könnyítve a súrlódást.

4. Gyakori fáradtság és szélsőséges hangulatingadozások

A víz oxigénnel is ellátja a szervezetet. Minél nagyobb a sejtek oxigénellátottsága, annál élénkebbnek érzed magad. Ha nem iszol elegendő vizet, az tested kénytelen lesz a vérből kihalászni az oxigént, ami nagyon le tudja lassítani a rendszert így fáradt és nyűgös leszel.

5. Állandóan éhség

Meglepő, de ez is egy jele a vízhiánynak. A dehidratáltság becsapja a szervezetet, és éhségérzetet kelt, de csak azért, mert tulajdonképpen vízre van szüksége. Az éhség és a szomjúság érzete az agy egy ugyanazon területéről származik, ezzel magyarázható a zavar. Legközelebb, ha éhesnek érzed magad igyál meg egy jó nagy pohár vizet, és ha az érzés odalesz, akkor a vízhiány volt az oka.

6. Magas vérnyomás

A dehidratáltság azt eredményezi, hogy a szervezet próbálja a benne levő összes vizet megkötni, beleértve a vért is, ami magas vérnyomáshoz vezet. A vér besűrűsödik, így lassabban tud keringeni és a nátrium tartalma is megnő.

7. Megemelkedett koleszterinszint

Ezen kívül a vízhiány a koleszterin szintet is befolyásolja, így megnövekedik a vér koleszterinszintje. Hiába fogyasztunk gyümölcsleveket, vagy cukrozott üdítőket, ezek csak tovább növelik a koleszterint. A tiszta vizet semmi sem pótolja.

8. Emésztési problémák

A víz tudja kipucolni a szervezetből, és így az emésztőrendszerből is a méreganyagokat. A vízhiány lelassítja a gyomor és a belek mozgását így a táplálék lassabban és nehezebben tud megemésztődni és felszívódni.

9. Gyakran fordulnak elő kiütések a bőrödön

A dehidratáció a test külsején is megmutatkozik, mert víz hiányában a méreganyagok jobban képesek beépülni a szervezetbe, ami a bőr felszínén is problémákat okoz. Akné, ekcéma, pikkelysömör és a bőr elszíneződése is mind-mind a vízhiányhoz köthető.

10. Gyakori migrénes fejfájás

A vízhiány az agy receptorait is roncsolhatja, ami kellemetlen fejfájásokat eredményez. A besűrűsödött vér kevesebb oxigént is tartalmaz, ami szintén elősegíti a fejfájás kialakulását. Az agy véredényei kénytelenek kitágulni, hogy a sűrű vér keringeni tudjon, ami miatt az agy nekinyomódhat a koponyának és ez is fájdalomérzetet kelthet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek