HolotropikumAlternatív gyógyászatA „csendes gyilkos”, ami akár több ezer magyar embert is érinthet!

A „csendes gyilkos”, ami akár több ezer magyar embert is érinthet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem hiába hívják a glutént „csendes gyilkosnak”, hiszen köztudottan nagy károkat tud okozni az emberi szervezetben. Sok ezer ember szenved glutén intoleranciában, akár hosszú évekig, a nélkül, hogy ezt tudná.

A „csendes gyilkos”, ami akár több ezer magyar embert is érinthet!

A cöliákia, vagy glutén érzékenység, egy autoimmun betegség, amiért az adott személy génállománya a felelős. Ez azt jelenti, hogy a beteg szervezete nem tudja feldolgozni a táplálékkal bejuttatott glutént, ezért a szervezete különböző tüneteket produkál.

Ezek a tünetek nem mindig egyértelműek, ezért adott esetben megtörténhet, hogy hosszú idő elteltével lehet csak felállítani a cöliákia diagnózisát. Mégis, a szervezetnek vannak olyan jelzései, melyeket jó, ha komolyan veszünk és minél hamarabb érdemes a végére járni egy célirányos kivizsgálással.

1. Emésztési zavarok

A puffadás, a hányinger, a hasmenés vagy székrekedés, mind – mind erre utaló jelek lehetnek. Ha ezeket a tüneteket észleljük, minden képen végezzük el a célirányos vizsgálatokat.

2. Súlyváltozás

A cöliákia eredményezhet úgy hirtelen fogyást, mint hízást, ezért ezt a tünetet se hagyjuk figyelmen kívül. A gluténérzékenység által okozott hízás vagy fogyás történhet felszívódási problémák miatt, vagy emésztőrendszeri gyulladás miatt is. Ha kiiktatjuk a glutént általában helyrehozható a megfelelő testsúly.

Ezt már olvastad? 8 hormonális egyensúlyzavar, amely hozzájárulhat az elhízáshoz!

3. Hormonzavar

A gluténérzékenység és a hormonzavar szorosan összefügghet, és ez a rendszertelen menstruációkban, alvászavarban, illetve súlyváltozásban nyilvánulhat meg.

4. Idegrendszeri zavarok

A gluténérzékenység általában befolyásolja a koncentráló képességet és előfordulhat, hogy akár depresszióhoz, nyugtalansághoz, alvászavarhoz és fáradékonysághoz vezet. Egy cöliákiás személy esetében előfordulhat, hogy az étkezések után 30-60 percig tartó fejfájással kell megküzdenie.

5. Bőr és köröm problémák

Ha kiütésekkel vagy ekcémával küzdünk, a körmeink pedig rendkívül törékenyek, jó, ha minél hamarabb elvégzünk egy célirányos vizsgálatot. Ha gyakran jelentkezik nálunk akné, ekcéma, pikkelysömör érdemes a gluténérzékenységre gyanakodni. Ezek gyakran viszkető kipirosodással, bőrszárazsággal és hólyagosodással járnak.

Ezt már olvastad? A hormonegyensúly felborulásának 7 jele: Te melyik tünetet tapasztalod magadon?

A gluténérzékenységben szenvedők gyakran ízületi problémákkal is szembenéznek, ezek mellett állandó kimerültségben és fáradékonyságban szenvednek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek