Szokatlan változásokat tapasztalsz önmagadon? Lehetséges, hogy hormonális zavarok állnak a háttérben.

A hormonegyensúly felborulásának 7 jele: Te melyik tünetet tapasztalod magadon?

Legyen szó akár női, akár férfi szervezetről az olyan hormonok, mint az ösztrogén, progeszteron, inzulin, tesztoszteron és egyéb kevésbé ismert hormonok folyton aktivitásban vannak. Ha ezek kellőképpen együttműködnek, akkor a testi funkciók jól üzemelnek és egészségesek vagyunk.

Annak ellenére, hogy legtöbbször a nőkről állítják azt, hogy kedélyállapotuk a hormonok miatt váltakozó, a férfiak is tapasztalják a hormonális változásokat akár megjelenésükben, akár viselkedésük terén.

Ha felborul a szervezet hormonális egyensúlya egészségügyi problémák merülnek fel, íme néhány jel arra vonatkozóan, hogy egyensúlyzavar keletkezett:

1. Alvási zavarok

Ha azt veszed észre, hogy alvási szokásaid megváltoztak, többet vagy kevesebbet alszol a megszokottnál, azt hormonális zavar is okozhatja. A nőknél ezért a legtöbbször az alacsony progeszteron, míg a férfiaknál az alacsony tesztoszteronszint a felelős. Persze az alvási szokások a kor előrehaladtával is megváltozhatnak, számos menopauzával élő nő tapasztal az éjszaka folyamán kellemetlen izzadást és alvásproblémákat a hormonváltozások miatt.

2. Változékony libidó

A csökkent szexuális vágy úgy a férfiaknál, mint a nőknél a legtöbb esetben a hormonok nem megfelelő működésével magyarázható. A férfiak esetében az alacsony tesztoszteron, míg a nőknél az alacsony ösztrogénszint a felelős. A kellemetlen tünetekkel járó menopauzás időszak is közrejátszik az érett nők csökkent libidójához, mert ez az átmeneti időszak néha testi fájdalommal is járhat a mellkas és a medence környékén.

3. Memóriazavarok

Egyre sűrűbben fordul elő, hogy egyszerű hétköznapi dolgokat elfelejtünk, vagy nehezen tudunk visszaemlékezni, hogy hol is hagytuk tárgyainkat? Ezért az alacsony ösztrogénszint hibáztatható. Ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve a szervezetünk kortizol hormont termel, ami kis mennyiségben egészséges, viszont nagy mennyiségben károsíthatja a mellékvesék hormontermelői képességét.

4. Emésztési problémák

A legtöbb nő esetében a havibaj előtt jelentkeznek az emésztési zavarok, ezt az ösztrogén és a progeszteron változása eredményezi. Ilyen tüneteket akár az alacsony kortizol szint is produkálhat.

5. Változékony étvágy

Ez szorosan összefügg az alvásproblémákkal, hiszen ha kevesebbet alszunk, a szervezetünk sokkal több gherlin nevezetű hormont termel, ami az étvágyért felelős, így folyton éhesnek érezhetjük magunkat.

6. Hangulatingadozások

Ha úgy érezzük egy érzelmi hullámvasútra szálltunk fel az elmúlt időkben az is a hormonális változásoknak köszönhető. Az ösztrogén hiánya érzékenyebbé tesz, míg az alacsony progeszteron szorongást és depressziót vált ki.

7. Változékony testsúly

Nők esetében az alacsony progeszteron és az alacsony ösztrogén a felelős a hirtelen meghízásért, míg a férfiaknál ezért az alacsony ösztrogén felel. Hirtelen fogyást a férfiaknál a tesztoszteron hiánya válthat ki.

A hormonális egyensúlyt kiegyensúlyozott életmóddal és étrenddel könnyedén kordában lehet tartani. Számos gyógynövényről köztudott, hogy jótékony hatással van a hormonháztartásra, ezért nem kell aggódni, mert természetes és gyógyszeres kezelésekkel is szabályozni lehet a hormonális problémákat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.