KuriózumA család több mint 10 éve nem ajándékoz egymásnak, és inkább a...

A család több mint 10 éve nem ajándékoz egymásnak, és inkább a rászorulóknak segítenek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A 61 éves Maya Manseau elmondta, hogy a családja már 2001 óta leszokott arról, hogy ajándékokat vegyenek egymásnak, és ehelyett minden karácsonykor 1000 dollárt adományoznak jótékonysági célokra. Ennek ellenére még mindig élvezik az ünnepet, és egyáltalán nem bánták meg a döntésüket.

Az édesanya azt is elárulta, hogy az ötlet tulajdonképpen a lányaitól származik, Lindsay-től és Megantől, akik akkor 8, illetve 10 évesek voltak. „Az első év, amikor ezt csináltuk, közvetlenül a 9/11-es terrortámadások után volt. Leültettem a két lányomat, és a szokásos módon megkérdeztem, mit szeretnének karácsonyra” – emlékezett vissza Maya.

„A lányok azt mondták, hogy ‘anya, nekünk annyi mindenünk van’, és elkezdtünk arról beszélgetni, hogyan tudnánk segíteni másokon. Úgy döntöttünk, egymás megajándékozása helyett 1000 dollárt adományozunk a 9/11 alapítványnak. A következő évben találtunk egy jótékonysági szervezetet, ahol „örökbe fogadhatsz egy családot”, és megveheted nekik az ajándékokat, amiket kértek. A lányok teljesen egyetértettek ezzel”mesélte az édesanya.

„Amikor megkaptuk a listát, láttuk, hogy az apuka azt írta, hogy csak zoknit és kesztyűt szeretne, és a lányok nagyon meglepődtek ezen. Ez egy igazán nagyszerű lecke volt a számukra – megtanította őket az alapvető szükségletekre és az adakozás lényegére. Nagyon élveztük kiválasztani az ajándékokat a gyerekeknek és a szüleiknek.”

Maya családja egy évvel korábban szintén nehézségekkel szembesült karácsony környékén, a nő ugyanis 2000 decemberében súlyos egészségügyi válsággal küzdött – egy húsevő vírus támadta meg, miután megvágta a lábát, miközben egy régi medencét tisztított ki Floridában.

Két hetet töltött kórházban Floridában, mielőtt hazautazhatott volna a családjához Maine-be, még éppen idejében, hogy együtt ünnepelhessenek.

„De nem sokat vásároltam karácsonyra, és aggódtam, hogy a lányok feldúltak lesznek. Amikor elmondtam nekik, a nagyobbik lányom, aki akkor 10 éves volt, azt mondta: anya, itt vagy és jól vagy, és csak ezt akartam karácsonyra” – idézte fel Maya.

Ennek ellenére akkori párjával mégis készültek néhány ajándékkal, hogy a gyerekek ne legyenek csalódottak. A következő évben pedig kezdetét vette a mostanra már hagyománnyá vált az adományozási akció.

2012-ben újabb tragédia sújtotta a családot, amikor Maya idősebb lányánál, Lindsay-nél 23 éves korában leukémiát diagnosztizáltak. Az adakozásról azonban ekkor sem mondtak le, és úgy érezték, ez nekik is segít megbirkózni a nehézségekkel.

„Ez táplálta bennem a vágyat, hogy egész évben folytassam a segítségnyújtást, mert rengeteg ember lépett elő, hogy a segítségemre legyen, és én mindig igyekszem viszonozni ezt a támogatást. Karácsonykor mindig igyekszünk minél több embernek segíteni, és ha megtudjuk, hogy valaki egyedül fogja tölteni a karácsonyt, akkor szeretnénk, ha csatlakozna hozzánk” – mondta Maya.

Az édesanya számára az a legfontosabb az ünnepben, hogy együtt lehet a családjával, és mindig gondoskodnak róla, hogy a különleges alkalom emlékezetes legyen.

„Az anyósom, aki középiskolában háztartástant tanított, imádott sütni és főzni. Amint a gyerekeim elég idősek voltak ahhoz, hogy egy kis kötényben felálljanak egy székre, már vele főztek” – mesélte.

Lindsay elveszítette a betegség ellen vívott küzdelmet, és a halála óta a családi karácsonyok sem a régiek, de Maya szeretne reményt adni másoknak, ezért idén kiadott egy könyvet, hogy segítsen másoknak kezelni a szeretteik elvesztésével járó gyászt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek