KuriózumA britek betiltanák a rágógumit

A britek betiltanák a rágógumit

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem csak a rágózás folyamata ronda, de az ízét vesztett massza a flaszterre tapadva is csúnyán mutat, mintegy jelzi a társadalom moderáltsági szintjét. Szingapúrban már évekkel ezelőtt betiltották, vagyis inkább büntetik a rágó járdára dobálását, és Nagy Britanniában is születtek kormányvoksok egy hasonló törvénytervezet életbe léptetését illetően.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Az After8 elnevezésű csoportosulás egyszerű kutatásában feltárta, hogy az angol főváros utcáin négyzetméterenként 22 darab szétlapított rágógumit lehet összeszámolni. Ezt részben összefüggésbe hozták a rágógumi csomagonkénti potom árával, de a társadalmi műveltséggel is. Glasgow városában Paul Carey azért szólalt fel, hogy az önkormányzat minél hamarabb dolgozzon ki egy megoldás e problémára, ha szükséges, akár törvénybeli tiltás útján.

Egyes hivatalnokok úgy tartják, ez a fellépés egyszerűen lehetetlen, nem látnak benne eget rengető problémát, és a rágógumi külön megadóztatása egyenesen röhejesen hangzik. Carey a szingapúri példát hozta fel, ahol 1980-ban törvényileg szabályozták az elharapózott gumi-szemetelést. A rágógumi ipar képviselői azzal védekeznek, hogy nem a termékkel van baj. Egyszerűen a társadalmat kéne rászoktatni, hogy ne köpködjék el bárhol a rágót, hanem azt „szakszerűen” szórják a szemetesbe.

„Mi is támogatnánk egy kampányt, amelyben a rágó szanaszét dobált problémájára hívnánk fel a figyelmet, és arra ösztönöznénk az embereket, hogy viseljék felelősséggel ezt a problémát”, mondta Siân O’Keefe, a Wrigley szóvivője.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek