KuriózumA Biblia gyógyító olajai – Szent füstölők és kenetek

A Biblia gyógyító olajai – Szent füstölők és kenetek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emberek életének szerves részei voltak az illóolajok már több mint tízezer éve. Már időszámításunk előtt is használták őket a test, az elme és a szellem gyógyítására.

A Biblia Teremtés könyvében Ádám és Éva egy csodálatos kertben jelennek meg, amelyben száll az illat, tele van gyógyító virágokkal, fákkal és egyéb növényekkel. Isten megteremtett mindent, ami a gyógyításhoz szükséges érzelmi, fizikai, mentális és spirituális szinten, csodálatos illatos növényeket és a bennük rejlő illóolajokat.

illoolaj

Milyen utalások találhatók a Bibliában?

Több mint hatszázszor említi a Biblia az esszenciális olajakat és gyógyító növényeket.

A füstölőket a Szent Könyv hatvannyolcszor említi, ötvennégyszer olajként, ami tömjénből, mirhából és galbániumból készült. A „lebanoh” füstölőt jelent, ami abban az időben a tömjénre vonatkozott.

Mit jelentenek a kenetek?

A héber kenet szó arra vonatkozik, hogy valakit bekenni, bedörzsölni, masszírozni olajjal. Ez gyógyító olajok használatát jelentette, nem pedig közönséges növényi olajokét. Ezek segítségével áldották meg az embert fizikai és spirituális szinten. Igazi kenet készítése valójában művészet és tudomány. Jézus lábát a Bibliában többször is bekenték nárdusolajjal (lásd Lukács 7:36-50 és János 12:1-8).

Ki gyógyított a bibliai időkben?

A templomokban gyógyító céllal adták fel a kenetet, mert a gyógyítok egyben papok is voltak, szent férfiak.
Más kultúrákban az emberek sámánokhoz, javas asszonyokhoz mentek gyógyulni, nemcsak fizikai de szellemi szinten is.
Jézus megtanította tanítványait, hogy használják az olajokat gyógyító céllal.

Hogyan történik meg a gyógyulás?

A XX. századig nem vált külön a szellemi s testi gyógyulás fogalma, a kettőt egyként kezelték. Az allopátiás medicina valójában nem gyógyít, mert csak a testet próbálja helyrehozni, ami többé-kevésbé sikerül is neki, de ezzel még a problémát nem orvosolja, csak a tüneteket kezeli.

Márk 6:12-13 verseiben Jézus utasítást ad tanítványainak, miszerint kend a beteget olajjal és gyógyítsd meg! Azt is mondja, hogy a gyógyulás előtt bűnbánatot kell tartanunk, ami azt jelenti, hogy mentális felelősséget kell vállalnunk a szellemi és fizikai egészségünkért és fel kell készüljünk arra, lehet változtatnunk kell a hiedelmeinken vagy bármi máson, ami az egészségünk útjában áll.

Milyen olajokat említ a Biblia?

12 legfontosabb olaj:
szantálfa olaj
tömjén olaj
fahéj kéreg olaj
galbánum olaj
izsóp olaj
nárdusolaj
mirha olaj
kasszia olaj
ciprus olaj
cistus olaj
cédrusfa olaj
onycha és benzoin olaj

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek