HolotropikumA betegség, amelynek diagnosztizálása akár több évet is igénybe vehet!

A betegség, amelynek diagnosztizálása akár több évet is igénybe vehet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A fibromylagia nevű betegséggel kapcsolatban még mindig sokan azt gondolják, hogy ez egy láthatatlan, megfoghatatlan betegség, amely átlagosan minden 25 emberből egyet érint. Az orvosok elismerik: még rengeteget kell tanulni, kutatni, ha jobban meg akarjuk érteni ezt az állapotot, annak kezeléséről meg nem is beszélve.

Lady Gaga egy dokumentumfilmben beszélt a betegségéről és mutatta meg milyen fájdalmakkal jár

A kór azóta került közvélemény figyelmébe, miután a híres előadó és énekes, Lady Gaga a Netflixen bemutatott, Gaga: Five Foot Two című dokumentumfilmjében beszélt arról, hogy milyen együtt élni a fibromylagia-val.

A főként az izmokat és lágy kötőszöveteket érintő betegség okai egyelőre ismeretlenek, sőt, gyakran megtörténik, hogy összekeverik más betegségekkel. Tulajdonképpen a fibromyalgia a központi idegrendszert érintő betegség, ami a fájdalom feldolgozásának zavarát jelenti. Sajnos olyan elviselhetetlen tüneteket képes produkálni, hogy például Lady Gaga 2017-ben le kellett mondja Európát érintő koncertkörútját.

Fibromyalgia esetén az egész testben fájdalomérzet alakul ki, aminek okai lehetnek testiek, mint egy súlyos sérülés, vagy a szülés, de pszichések is, ha például az illetőt jelentős stresszhatás éri.

A betegség tünetei:

  • fájdalom minden testrészben;
  • fáradékonyság, kimerültség;
  • ingerlékenység, depresszió, szorongás;
  • fejfájás;
  • bélpanaszok;
  • memóriazavarok;
  • végtagok zsibbadása;
  • érintésre való érzékenység;

Hatékony gyógymódja még nem ismert a betegségnek, azonban reumatológusok és orvosok igyekeznek megoldást találni. Lady Gaga mellett Morgan Freeman amerikai színész is fibromyalgiában szenved.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek