HolotropikumA beltéri levegő tisztántartása természetes módon

A beltéri levegő tisztántartása természetes módon

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Úgy néz ki, hogy a beltéri levegő 2-5-ször szennyezettebb, mint a szabadtéri. A rákos megbetegedések 80 %-a külső tényezőknek tudható be (például karcinogén anyagok használata akár a háztartásban is), a genetikai tényezőkkel szemben. Mivel életünk közel 90%-át nem a szabadban töltjük, nagyon fontos, hogy otthonaink, lakásaink levegőjének tisztántartásával is foglalkozzunk.

levego2

A szellőztetés hiánya vagy helytelen volta az elsődleges oka a beltéri szennyezésnek, főleg télen, egyéb ok lehet a főzés, sütés, fűtés során keletkezett gázok felhalmozódása, a lakás magas nedvesség tartalma, stb. A kémiai anyagokat szinte lehetetlen teljesen kizárni életünkből, ezért fontos, hogy minél kevesebbet használjunk belőlük, inkább válasszuk a természet adta lehetőségeket, hogy lecsökkentsük annak az esélyét, hogy mi és családunk kémiai anyagokkal érintkezzünk.

Méhviaszgyertya

Az átlagos viaszgyertyák előállításához petróleum származékokat használnak és olyan kémiai anyagokat szabadíthat fel a levegőbe, mint a benzén, toluén, vagy korom. Az ilyen jellegű gyertyákkal több a kár, mint a haszon a beltéri levegő minőségére nézve, ezért célszerű mellőzni használatukat. Ezzel szemben, a méhviaszgyertyák füst- és illatmentesen égnek és a felszabadult negatív töltésű ionokkal tisztítják a levegőt. Ezek a negatív töltésű ionok megkötik a levegőben jelenlévő szennyeződéseket és tisztán tartják a levegőt. A méhviaszgyertyák égetése ajánlott asztmás vagy allergiás megbetegedésben szenvedők lakásában, mivel nagyon hatékonyak olyan allergén eltávolításában, mint a por. Lassabban is égnek, mint a viaszgyertyák, így tovább is tartanak.

solampa

Sólámpa

A sólámpa egy másik természetes eszköz otthonaink levegőjének tisztántartására. Himalájai sóból készülnek és akárcsak a méhviaszgyertyák, negatív töltésű ionok által segítik tisztán tartani a levegőt. És ne feledkezzünk meg arról, hogy fényük lágy, megnyugtatóan hat az idegrendszerre.

Bambusz szén

Szenet szoktak használni víztisztításra, de ugyanolyan hatékonynak bizonyult a levegő megtisztításában is. Vászonzsákba tárolt bambusz szenet tehetsz az otthonodba. Remekül tünteti el a szagokat és mérgező anyagokat a levegőből. Autóban, fürdőszobában is lehet használni.

Legfontosabb levegőtisztító szobanövények:

  • Areca pálma
  • Nádpálma
  • Törpepálma
  • Boston páfrány
  • Sárkányfa
  • Angol borostyán
  • Béke liliom
  • Kaucsuk- vagy gumifa
  • Kislevelű fikusz

Tippek a levegő tisztántartására

Nyiss ki egy ablakot (vagy kettőt), amilyen gyakran csak teheted, hogy a friss levegő tudja bejárni otthonodat.
Fektess be szobanövényekbe, hogy a mérgező anyagokat „kiszívják” a levegőből.

Helyettesítsd a háztartási és személyes tisztítószereidet természetes termékekkel. Kezd először az edénytisztítóddal és a mosóporral!

Ne halaszd el megoldani az falakon lerakódott penész problémáját. Kérd szakértő véleményét és használj természetbarát módszereket, termékeket.

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek