A B12-vitamin hiányának 7 tünete, amiről feltétlenül tudnod kell!

Az emberi szervezet a szükséges tápanyagokat a bevitt táplálékból szerzi, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és mit eszünk.

A B12-vitamin hiányának 7 tünete, amiről feltétlenül tudnod kell!

A vitaminok közül a B12-vitamin az egyik legfontosabb, ugyanis ez közrejátszik a vörösvérsejtek képződésében, így az egész test megfelelő működésében is szerepe van. Ha viszont nincs elegendő B12-vitamin a szervezetünkben, akkor annak jelei is vannak.

Lássuk, melyik a 7 leggyakoribb tünet, ami B12-vitamin hiányára utal.

1. Nehezen tudunk ébren maradni

Hiába alszunk 8 órát éjszaka, másnap délelőtt nagyon nagy koncentrációt igényel az ébren maradás. Ez pedig a B12-vitamin hiányára utal, mivel ez esetben kevesebb vörösvérsejt termelődik, így az agyban kevés oxigén jut el, ami a tompaságot, álmosságot, olykor a szédülést okozza.

2. Izomgyengeség

Ha kevés B12-vitaminhoz jut a szervezetünk, gyakran fáradtnak, erőtlennek érezzük magunkat, az izmaink nem tudnak megfelelően működni, puhává válnak. Ez annak tudható be, hogy a szervezetünkben kevesebb vörösvérsejt termelődik, és nem tudják biztosítani az izmok számára az energiát biztosító oxigént.

Ezt már láttad? 9 riasztó tünet, hogy testünk B12-vitamin hiányban szenved! Nézd meg milyen súlyos következményei lehetnek!

3. Memóriagondok

Ez is a vörösvérsejtek alacsony szintjére vezethető vissza. Ha nincs elegendő vörösvérsejt, akkor kevesebb oxigén jut az agyba, így idővel fennállhat a veszélye annak, hogy memóriagondok, vagy netán Alzheimer-kór alakul ki. Ezért fontos a B12-vitamin megfelelő pótlása, hiány esetén.

4. Sápadt bőr

A sápadt bőr is annak a jele, hogy kevés a vörösvérsejt a szervezetünkben, és a meglévők közül is több megsérült állapotban kering. Ilyen esetben is érdemes orvoshoz fordulni, aki előírhatja a B12-vitamin szedését.

5. Az ízlelés elvesztése

Ha a B12-vitamin hiánya sokáig fennáll, a nyelvben lévő ízlelőbimbók kevésbé lesznek működőképesek, és az illető egyre nehezebben tudja megkülönböztetni az ízeket.

6. Látási problémák

A B12-vitamin hiánya a szem egészségére is kihatással van, hiszen a különböző idegsejtek ilyen körülmények között nem működnek megfelelően, ezért a látás zavaros, homályos lehet, de akár kettős látás is kialakulhat.

Ezt már olvastad? A C-vitamin hiány 10 tünete, amelyre oda kell figyelni!

További fontos tünetek, amelyek B12-vitamihiányra utalhatnak!

  • szapora légzés, már egy egyszerű mozgássor esetén is;
  • gyakori fejfájás;
  • hirtelen történő fogyás;
  • rosszul működő gyomor;
  • kiszáradt szájüreg;
  • fülzúgás;
  • alvásproblémák;
  • sápadt, fehér körmök, ami a vérszegénységet is előrejelezheti;

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.
Top