KoktélA 20. század elején még gyerekeket is lehetett postázni az Egyesült Államokban

A 20. század elején még gyerekeket is lehetett postázni az Egyesült Államokban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nagyjából 100 évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban még a gyerekeket is fel lehetett adni postai csomagként. Ez manapság természetesen már elképzelhetetlen, és biztosak lehetünk abban, hogy azt, aki ilyesmivel próbálkozna, rövid úton elmegyógyintézetbe zárnák, a Smithsonian Intézet adatai szerint az 1900-as évek elején azonban legalább néhány esetben fordult elő hasonló „csomagküldemény”.

Az Amerikai Egyesült Államok postaintézményének története a 18. század végére nyúlik vissza, ekkor már kézbesítettek leveleket. A belföldi csomagküldő posta valamivel később, az 1913-as években jelent meg.

1913. január 1-én az amerikai állampolgárok már 1,8 kg-nál nagyobb súlyú csomagokat is postázhattak.

Egyesek pedig kihasználták a postai futárszolgálatra vonatkozó törvények kiskapuit, és gyakorlatilag egy kezdetleges Uberként használták a postát.

A történelmi pillanat, amikor még gyerekeket is fel lehetett adni postai csomagként

Tekintettel arra, hogy a különböző közlekedési eszközök még nem voltak olyan elterjedtek és mindenki számára elérhetőek, mint manapság, egyes szülők – akiket a legtöbben rendkívül felelőtlennek tartanak – úgy döntöttek, hogy postai küldeményként juttatják el utódaikat egyik helyről a másikra.

Erre példa Jesse és Mathilda Beagle esete is, akik az új csomagküldő szolgáltatással küldték el 8 hónapos fiukat, James-t a nagyszüleihez. A házaspár mindössze 15 centet fizetett az élő csomag kézbesítéséért.

De ha a postás véletlenül elveszítette volna a gyereket, a szülők akkor sem maradtak volna üres kézzel – 50 dolláros biztosítást kötöttek a kisfiúra (ez az inflációs rátát figyelembe véve ma körülbelül 1300-1500 dollárnak felelne meg).

Az akkori sajtó gyakran írt ehhez hasonló esetekről. Több szülő is használta arra a futárszolgálatot, hogy elküldje valahová a gyerekeit, különösen a vidéki területeken. Abban az időben bizonyos területeken a posta volt az egyetlen közlekedési eszköz.

A leghosszabb út, amit egy postázott gyerek megtett körülbelül 1150 km volt. A 6 éves Edna Neff tette meg ezt az utat édesanyja floridai otthonából az édesapjához Virginiába.

Az emberi postai küldemények betiltása

A posta hivatalosan csak akkor fejezte be az emberi csomagok kiszállítását, miután 1915 végén több törvényt is hoztak ezzel kapcsolatban. Az új jogszabályok megtiltották az emberi csomagok kézbesítését.

Az élő állatokra azonban nem vonatkozott a törvény, és ezek csomagként való szállítása egyes amerikai államokban még ma is megengedett.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek