A vízpartok közelében már nem érdemes egy tapodtat sem tenni szúnyogriasztó nélkül, hiszen a vérre szomjas nőstényszúnyogok nem kímélnek sem gyereket, sem pedig felnőttet. Azonban fontoljuk meg, hogy érdemes-e DEET (dietil-metil-toluamid) tartalmú szereket vásárolni, amelyről a Duke Egyetemen azt állapították meg, hogy káros hatással van az agysejtekre, és ha éppen gyógyszeres kezelésben részesülünk, akkor kölcsönhatásba is léphet ezekkel a tablettákkal.

szunyog

Inkább próbáljunk ki természetes megoldásokat.

1. Illatos macskamenta

A cicák odavannak ezért a növényért, de az Iowa Egyetem kutatásai szerint a zümmögő vérszívók fejvesztve menekülnek az illóolajától, ami akár 10-szer hatásosabban véd, mint a DEET-tartalmú riasztók.

2. Citronella

Ennél a valódi, tiszta illóolajat kell használni, hiszen az üzletekben kapható sima illatolaj nem véd meg. Az is fontos, hogy a boltokból beszerezhető, illatosító olajat nem is szabad a bőrre kenni, de a bio boltokban kapható eredeti citronella illóolajat már igen.

3. Fokhagyma

Akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, azokat nagy ívben elkerülik a szúnyogok. Fontos, hogy frissen együk ezt a különleges ízű fűszerzöldséget.

4. Levendula

Azért jó választás a levendula, mert úgy űzhetjük el a vérszívókat, hogy közben illatosak maradunk. A növény természetes illóolaját a szemtelen rovarok nem bírják.

5. Neem-mag olaj

Ezt a különleges esszenciát az Indiában őshonos neem fából nyerik ki. Ez is sokkal hatásosabban véd a szúnyogok csípéseitől, mint a DEET-tartalmú szereket.

6. Organikus szójaolaj

Ennek nagy előnye, hogy olcsó, és ugyanúgy véd, mint a szintetikus kemikáliákat tartalmazó készítmények. A bőrünkre kenve nagyszerű hidratáló hatásban is részesülünk. Itt is érdemes a bio változatot választani, mert sok génmódosított szójaolaj kapható az üzletekben.

7. Indiai lótusz

Ez a növény vízben nő, és megöli a szúnyoglárvákat, így ha kerti tavunk van, érdemes odaültetni, így már csírájában kezdi irtani a vérszívó népséget.

8. Fekete bors

Friss kutatások igazolták, hogy a fekete bors kivonata nagyszerűen elűzi a szúnyogokat. Alkoholba kell beletenni pár borsszemet, és hagyni két hétig, hogy álljon, majd azzal kell bekenni a testrészeket. Kapható azonban illóolaj is, az is hatásos.

Hogy biztosra menjünk, tegyünk citronellából, levendulából, macskamentából, fekete borsból, neem mag olajból 6 csepp illóolajat például 30 ml olívaolajba, vagy természetes, szagtalan olajba. Keverjük össze és azzal dörzsöljük be kirándulás alkalmával magunkat és szeretteinket.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.