Holotropikum8 hasznos tanács, hogy egészségesek maradjanak a csontjaid!

8 hasznos tanács, hogy egészségesek maradjanak a csontjaid!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A csontozat egészségének megőrzése rendkívül fontos, hogy időskorban is valaki jól tudjon mozogni, fitt és életvidám legyen.

8 hasznos tanács, hogy egészségesek maradjanak a csontjaid!

Most 8 olyan jótanácsról lesz szó, amely révén a csontok erősségének, egészségének megőrzését szolgálja.

1. Fogyassz megfelelő mennyiségű kalciumot

A legjobb módszer, ha kalciumban gazdag élelmiszereket eszel. Íme, pár példa: tofu, mandula, spenót, túró, szardínia, lazac. Az 50 éven felüli nők, akik fokozottan ki vannak téve a csontritkulás veszélyének, naponta 1000-1200 mg kalciumot kell bevigyenek a szervezetükbe. A férfiak esetében ez a mennyiség 70 éves koruk után fontos.

2. A D-vitamin is fontos

Mégpedig azért, mert a szervezet nem képes előállítani, és mert segít megkötni a kalciumot, ezért kell időnként a napon tartózkodni, valamint halat, tejterméket fogyasztani.

3. Vigyázz a testsúlyodra

Törekedj arra, hogy megtaláld az egyensúlyt a testsúlyod és az egészséged között. Amennyiben meg tudsz szabadulni a fölösleges kilóktól, kevesebb terhelés éri a csontozatodat is, így azok tovább maradhatnak egészségesek.

4. Mozogj rendszeresen

Az idő múlásával a csonttömeg fogyni kezd, az izomhoz hasonlóan, amit mozgással ellensúlyozni lehet, ezért kell eljárni rendszeresen sétálni, kocogni, kerékpározni, úszni, stb., hiszen ez jót tesz a csontok egészségének.

5. Ne dohányozz!

A cigarettában számos káros, mérgező hatóanyag van, amelyek kihatnak a csonttömeg csökkenésére is. Sőt, a kutatások szerint az aktív dohányosok esetében a csontok 60 százalékkal később gyógyulnak meg.

6. Csökkentsd a kávé adagodat

Igyál kevesebb kávét, ha szeretnél erősebb csontozatot magadnak, még 50 éves korod után is.

7. Egyél fehérjékben gazdag élelmiszereket

Az orvosok véleménye szerint naponta 0,8 gramm protein elfogyasztásával minden ember már sokat tehet csontjai egészségének megőrzéséért. Ilyen hasznos fehérjék vannak a húsokban, a babban, a halban, a dióban, több zöldség- és gabonafélében.

8. Használj kevesebb sót

Sózz kevesebbet, és a csontjaid meglásd erősebbek lesznek. Ugyanis a só kinyeri a kalciumot a szervezetből, amely így kevésbé tud beépülni a csontozatba, és emellett még hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek