8 egészségügyi probléma, ami a túlzott verejtékezés hátterében állhat

Milyen egészségügyi problémák állhatnak a túlzott verejtékezés hátterében?

Az izzadás testünk természetes reakciója, mely révén megszabadulunk a felgyülemlett toxinoktól és szervezetünk is képes lehűlni általa. Mindezek ellenére a túlzott, és kellemetlen szagú verejtékezés azon kívül, hogy rossz közérzetet eredményez, sok esetben egészségügyi problémákat is jelezhet számunkra.

Az alábbiakban olyan egészségügyi problémákat sorolunk fel, melyek bármelyike okozhatja testünk izzadását!

1. Stressz

A stressz egyik oka lehet ennek a problémának. Ilyen esetben az izzadságnak kellemetlen szaga van, ugyanis a stressz során a szervezetből távozó zsírok és fehérjék összekeverednek a hámsejt baktériumaival.

2. Pajzsmirigy probléma

A pajzsmirigy probléma szintén okozhat fokozott izzadást. Ez különösen a pajzsmirigytúltengés esetén figyelhető meg, amikor is ez a szervünk túl sok hormont termel. Ilyenkor az izzadás párosulhat nyugtalansággal, idegességgel, esetleg súlyvesztéssel is.

3. A vércukorszint csökkenése

A vércukorszínt csökkenése szintén kiválthatja a szervezet fokozott izzadását. Ilyen esetben a verejtékezés hőmérséklettől függetlenül történik és párosulhat olyan tünetekkel, mint a szédülés, a nyugtalanság, vagy esetleg látási problémák.

4. Hyperhidrosis vagy túlzott verejtékezés

A hyperhidrosis vagy túlzott verejtékezés a test olyan tájékait érinti, mint a nyak, a hónalj, a tenyerek, és a talpak, mivel ezeken a területeken fokozottan találhatunk verejtékmirigyeket. Ez a jelenség azonban nagyon zavaró lehet és sok esetben fájdalmas bőrproblémát, vagy akár szorongást idézhet elő.

5. Gyógyszermellékhatás

Egyes gyógyszerek mellékhatása is idézhet elő hasonló tüneteket, mint amilyenek az antibiotikumok, a vérnyomás csökkentők, vagy a közérzetjavító gyógyszerek.

6. Menopauza

A menopauza szintén okozhat fokozott verejtékezést. Ilyenkor egy meleg hullám önti el a páciens mellkasát, mely fokozatosan átterjed az egész testre, és olyan tünetekkel párosulhat, mint a migrénes fejfájás, vagy hidegrázás.

7. Megmagyarázhatatlan láz

Ez a megmagyarázhatatlan lázas állapot elérheti a 38 C fokot és akár három hétig is eltarthat. A láz tipikus tünetei közé tartozik a magas hőmérséklet, az izzadás, a hidegrázás és a fejfájás. Ha ezeket a tüneteket érzékeljük, forduljunk minél hamarabb orvoshoz.

8. Elhízás

Az elhízás is eredményezhet fokozott verejtékezést, hiszen ilyen esetben a szervezetnek meg kell küzdenie a lerakódott zsírszövetekkel. A genetika, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, bizonyos gyógyszerek és az alváshiány okozhat elhízást, mely további egészségügyi problémákhoz vezethet.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top