HolotropikumAlternatív gyógyászat7 természetgyógyász tipp, ami jobb, mint a gyógyszerek!

7 természetgyógyász tipp, ami jobb, mint a gyógyszerek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A természetgyógyászat nagy népszerűségnek örvend napjainkban. Ám egy sokakat megosztó területről van szó, tele van inspiráló igazságokkal és egyre több féle kutatás támasztja alá a természetes orvoslás azon pozitívumait, amelyek az egészségünket szolgálják – és amelyek alapján jogosan válik egyre méltányoltabbá.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com

A GreenMedInfo.com csapata arra adta a fejét, hogy fejest ugorjon az Amerikai Nemzeti Orvosi Könyvtár 23 milliós nagyságrendű forrásanyagába, olyan természetes gyógyászati kincsek után kutatva, melyek a betegségek megelőzésével kecsegtetnek, és melyekről nem egyszer bizonyítható gyógyszereket felülmúló hatásuk.

Ez a megközelítés azonban – és a természetgyógyászat általában – azért lehet megtévesztő, mert sokan az allopátiás modellel azonosítják, ami a felszínes tüneteket kezeli, természetes eljárásokkal. Ez a módszer ugyanakkor sokakat csábít arra, hogy a betegség kiváltó okának megszüntetése helyett – környezeti ártalmak, stressz, étrend, mozgáshiány – inkább kibúvóként és pillanatnyi megoldásként forduljanak a „természetes allopátiához”. Egy olyan világban, ahol naponta jelennek meg új gyógyszerek és táplálkozás kiegészítők milliói, nehéz ellenállni annak, hogy valamit ne „vegyünk be” – legyen az természetes vagy szintetikus, és legyen az hatásos vagy nem. Ahelyett, hogy a kiváltó okok megszüntetésére törekednénk.

Ezért azt a célt tűzték maguk elé a fent említett projekt kezdeményezői, hogy olyan, orvosi lapokban közölt kutatási tanulmányokat tárjanak fel és vizsgáljanak meg újra, amelyekről ténylegesen bizonyították terápiás és megelőző hatásukat – a gyaloglástól a jógán keresztül egészen a táplálkozási változtatásokig és sportig – és amelyek legalább annyira hatásosak, mint a hagyományos gyógyszeres kezelések. Vagy néha talán még ezeknél is hatásosabbak.

Nézzünk meg tehát pár olyan dolgot, ami bizonyítja, hogy bizony nem mindig kell „bevennünk valamit” ahhoz, hogy felébresszük testünk öngyógyító képességeit:

A színes fény vs. benzil-peroxid az akné kezelésére

Bebizonyították, hogy a kék és piros fények kombinációjával való besugárzás hatásosabbnak bizonyult a pattanások kezelésében, mint az 5%-os benzil-peroxid, emellett pedig semmilyen mellékhatása nincs.

Étrendváltoztatás vs. gyógyszeres kezelés a magas vérnyomás ellen

A 2-es típusú cukorbetegséggel társuló magas vérnyomásos egyének esetében hatásosabb egy jól betartott, rostokban gazdag és zsírban és sóban szegény diéta, mint a metoprolol.

Akupunktúra és moxázás vs. gyógyszeres kezelés az akut süketség ellen

Az akupunktúrás kezelés és a moxibustiós terápia (olyan eljárás, amely során gyógynövényeket égetnek el a test akupresszúrás pontjain, kiegyenlítve ezzel az energiaáramlásokat) hatásosabbnak bizonyult az akut süketség kezelésében, mint a hagyományos gyógyszeres terápia.

Akupunktúra vs. gyógyszeres kezelés migrén ellen

Az akupunktúrát hatásosabbnak találták a migrén kezelésének első hónapjaiban, mint a flunarizin terápiát, a szervezet pedig jobban tolerálta ezt a módszert.

Étrendváltoztatás vs. szteroidok Crohn-betegségben

Az alapvető kiegyensúlyozott diéta ugyanolyan hatásos a gyerekeknél kialakuló Crohn-betegség enyhítésében, mint a szteroidos kezelés. Két tanulmány is kimutatta, hogy a diéta hasonló eredményeket hoz a felnőttek esetében is.

 

Aromaterápia vs. tylenol menstruációs görcsök ellen

A menstruációs görcsök enyhítésében a tylenonnál hatásosabbnak bizonyult az aromaterápia a középiskolás lányok körében végzett vizsgálatok alapján.

Ezt már olvastad? Aromaterápia – A-tól Z-ig!

Hipnózis vs. valium a nyugtalanság ellen

A mesterséges megtermékenyítés során, az embrió beültetése alatt végzett hipnózis ugyanolyan hatásos a nyugtalanság enyhítésére, mint a diazepám, de ugyanakkor minden mellékhatástól mentes.

Ezt már olvastad? A 10 leggyakoribb hit és tévhit a hipnózisról – Te kipróbálnád?

Jóga vs. antidepresszánsok depresszió ellen

A ritmikus légzőgyakorlatokon alapuló Sudarshan Kriya jóga hatásosabb a depresszió kezelésében alkalmazott imipraminnál.

Jóga vs. gyógyszeres kezelés az irritábilis bél szindróma kezelésére

A tartós hasmenéssel járó IBS kezelésében a gyógyszereknél hatásosabb a különböző testhelyzetekkel és légzőgyakorlatokkal dolgozó jóga.

Ezt már olvastad? Rakoncátlan emésztés – Az irritábilis bélszindróma (IBS)

Reflexterápia vs. gyógyszeres kezelés álmatlanság ellen

A talp reflexzónáinak ingerlése hatásosabb az álmatlanság kezelésében alkalmazott alprazolamnál.

Figyelmes várakozás vs. gyógyszeres kezelés gyerekek fülgyulladásánál

A türelmes várakozás néha eredményesebb, mint az azonnali antibiotikum terápia az akut középfül-gyulladás enyhe formáinál.

Egyed Zsuzsanna

Save

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek