Holotropikum7 ok, amiért nem ördögtől való a szénhidrát fogyasztása!

7 ok, amiért nem ördögtől való a szénhidrát fogyasztása!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szénhidrát az utóbbi időben a fogyókúrázók, egészségesen táplálkozók legnagyobb ellenségévé vált, ami a többnyire negatív véleményeknek, sajtóvisszhangoknak volt köszönhető, ennek köszönhetően hamar meg is jelentek az alacsony szénhidrát-tartalmú diéták. Azonban nem árt tisztázni, egyik tápanyag, így a szénhidrát sem nevezhető eredendően rossznak. Csak a felhasználásával van baj.

7 ok, amiért nem ördögtől való a szénhidrát fogyasztása!

Most következzen 7 ok, ami alapján kiderül, a szénhidráttól nem kell annyira tartani, mint amennyire az egyesek sugallják.

1. A szénhidrát energiát biztosít

Az emberi szervezet számára a szénhidrát biztosítja a legnagyobb energiaforrást. A szénhidrát azért lett negatív szereplő, mert az a tévhit terjedt el, miszerint a szénhidrát glükózzá bomlik le, ami megemeli a vércukorszintet, és ez egészségtelen. Azonban az igazság az, ha megfelelő arányban emelkedik meg a vércukorszint, az rendben van, mert az energiára szükség van, főként ha sportolunk, vagy megterhelő munkát végzünk. A probléma akkor van, mikor a felhalmozódott glükózt a szervezet nem égeti el, tehát ha valaki nem mozog eleget, így az zsírokká alakul át, és beindul az elhízás.

2. A szénhidrát segít a fogyásban is

Hihetetlennek tűnik, de több tanulmány során a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy önmagában nem csak a szénhidrát fogyasztása okozhat elhízást, hanem ha valaki mindenből sokat eszik. Például sok fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása vezethet elhízáshoz, cukorbetegséghez. Ha valaki az előírt mennyiségű szénhidrátot fogyasztja, akkor attól nem fog elhízni. Egy nap megközelítőleg 360 gramm szénhidrátot ajánlott fogyasztani, és ha valaki ennél kevesebbet fogyaszt, akkor a szervezet kénytelen a zsírokat lebontani, és abból energiát eszközölni, aminek eredményeképpen beindul a fogyás.

3. A szénhidrát jót tesz az agyműködésnek

A szénhidrát jó hatással van az agyműködésre, segít az összpontosításban és a memória megőrzésében. Az ok egyszerű: a szénhidrát nem csak az izmoknak, különböző szerveknek biztosít extra energiát, hanem az agy számára is. Serkenti a szerotonin boldogsághormont, emiatt nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válsz.

4. A rostok nagyon fontosak

A rost is egy fajta szénhidrát, amely elengedhetetlen a szervezet optimális működése szempontjából, például hozzájárul a megfelelő keringés fenntartásához, vagy a bélműködéshez, így előzve meg a székrekedést.

5. Ha sportolsz, ne hagyd ki a szénhidrátot

Aki komolyan sportol, tudja, hogy szénhidrát nélkül nem lehet jelentős eredményt elérni. És ez bizonyított tény, amit kerékpárosok teljesítményén teszteltek le. Szóval, a sportoláshoz szükség van szénhidrátra.

6. A szénhidrát erősíti az immunrendszert

A teljes kiőrlésű gabonalisztből készült termékekben sok a B-vitamin, és számtalan nyomelem található, amilyen a vas, a magnézium, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer megerősítéséhez, a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez.

7. A szénhidrát a hosszú élet titka

A megfigyelések szerint a világon, átlagosan a leghosszabb ideig élő japán emberek sok szénhidrátot fogyasztanak, hiszen gyakran kerül az asztalukra édesburgonya, és szénhidrátban gazdag zöld zöldségek. A görögök sem panaszkodhatnak, ami a várható életkort illeti, hiszen sokan érik meg a 90-100 évet, noha sok kenyeret esznek, amit olívaolajba mártanak, miközben aszalt zöldségeket majszolnak mellé.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek