Kuriózum7 módszer, amivel a manipulatív emberek megpróbálják elhitetni veled, hogy te vagy...

7 módszer, amivel a manipulatív emberek megpróbálják elhitetni veled, hogy te vagy az őrült

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha egy igazi manipulátorral van dolgod, valószínűleg te is kerültél már abba a helyzetbe, hogy megkérdőjelezted a saját józan eszedet, és felmerült benned, hogy te vagy az, aki rosszul látja a dolgokat. Ez azért van, mert a manipulatív emberek nagyszerűen értenek ahhoz, hogy elhitessék ezt veled, és eltorzítsák a valóságérzetedet.

7 módszer, amivel a manipulatív emberek megpróbálják elhitetni veled, hogy te vagy az őrült

1. Gaslighting

Az úgynevezett gaslighting a pszichológiai manipuláció egy formája, amivel valaki kétségeket próbál elültetni a másik fejében, hogy az megkérdőjelezze saját emlékezetét, észlelését és józanságát. Ez a manipulatív emberek egyik leggyakrabban alkalmazott módszere.

Ez egy bonyolult és kifinomult pszichológiai játszma. Lehetséges, hogy az illető tagadja korábbi kijelentéseit, vagy éppen ellenkezőleg, olyasmit állít, amit korábban nem mondott, de úgy tünteti fel, mintha csak te feledkeztél volna meg erről.

A cél, hogy elbizonytalanítson téged, és elérje, hogy kételkedni kezdj önmagadban.

A következő kijelentésekre érdemes odafigyelni: „Én ilyet soha nem mondtam, biztosan rosszul emlékszel.” „Csak képzelődsz.” „Mindig elferdíted az igazságot.” „Ezt csak kitaláltad.”

2. Elhárítás, kivetítés

A manipulatív emberek egy másik módszere a hárítás, vagy kivetítés. Ez azt jelenti, hogy próbálja rád hárítani a saját felelősségeit, hibáit, szándékait vagy érzéseit. Ez gyakran abból ered, hogy a bizonytalanság és a bűntudat érzéseit elnyomják magukban, és a saját hiányosságaikat másokra akarják zúdítani, hogy jobban érezzék magukat.

Ha ezt elhiszed, az nagyon káros hatással lehet az önbecsülésedre – és a manipulátor még azt is elérheti, hogy elkezdj kételkedni abban, ki is vagy te, és hogy egyáltalán jó ember vagy-e. Éppen ezért nagyon figyelmesnek kell lenned, és önreflexiót kell gyakorolnod, hogy tisztában légy a saját jellemeddel, és meg tudd húzni az egészséges határokat.

A következő kijelentésekre érdemes odafigyelned: „Úgy érzem, nagyon manipulatív vagy.” „Mindig kritizálsz engem.” „Úgy tűnik, mintha féltékeny lennél a sikereimre.” „Ne játszd tovább az áldozat szerepét!” „Miért vagy annyira a megszállottja annak, hogy mindig tökéletesnek kell lenned?”

3. Az érzéseid lekicsinylése

Előfordult már, hogy kiöntötted valakinek a szívedet, de az illető csak úgy lesöpörte az érzelmeidet, mintha jelentéktelenek lennének? Ez nemcsak frusztráló érzés, de azt is elérheti vele, hogy megkérdőjelezd a saját érzéseid hitelességét.

Ez egy másik taktika, amelyet a manipulátorok gyakran alkalmaznak. Lekicsinylik az érzéseidet, elutasítják az aggodalmaidat, és érvénytelenítik a tapasztalataidat, mintha nem lenne valódi súlyuk.

Példák lekicsinylő kifejezésekre: „Miért csinálsz ekkora ügyet egy ilyen apróságból?” „Ez nem olyan komoly, túlreagálod a dolgokat.” „Miért vagy ilyen érzékeny?” „Nem tudom, miért vagy ennyire feldúlt emiatt.”

4. A felelősség áthárítása

A manipulatív emberek gyakran képtelenek felelősséget vállalni a saját tetteikért, ezért inkább másokra hárítják azt. Például, ha egy közös projekten dolgoztatok, és felmerült valamilyen probléma, azt éreztetik veled, hogy te vagy ennek az okozója, vagy ha nézeteltérés alakul ki köztetek valamiért, a másik fél azzal vádol, hogy te okoztad a problémát. Ez az állandó hibáztatás olyan érzést kelthet benned, mintha folyamatosan tojáshéjon járnál, és végül már megszólalni is félsz, mert még véletlenül sem szeretnéd megbántani a másikat.

De mindez nem téged, sokkal inkább a manipulátort jellemzi, és nem szabad magadra vállalnod a felelősséget olyasmiért, amiről nem tehetsz.

A következő kifejezésekre kell odafigyelned: „Ha nem tetted volna ezt, mindez nem történt volna meg.” „Mindig te okozod a problémákat.” „Nem reagáltam volna így, ha nem provokálsz.” „Te kényszerítettél erre.”

5. A kétségek kiváltása

Van valaki az életedben, aki soha nem ért veled egyet? Mindig mindent kielemez és hibákat keres minden egyes szavadban, cselekedetedben, mintha csak arra várt volna, hogy rajtakaphasson a tévedésen?

Nagyon valószínű, hogy ennek a személynek kisebbrendűségi komplexusa van – és úgy próbálja kompenzálni ezt, hogy lerombolja a te önbecsülésedet is, hogy kételkedni kezdj magadban.

Ha például megosztod vele egy tervedet, azonnal megkérdőjelezi azt, vagy ha kifejted a véleményedet valamiről, kérdőre vonja azt. Természetesen jó dolog, ha a barátaink próbálnak hatással lenni ránk, és meg akarnak győződni arról, hogy nem követünk el hibát, de ha ez a viselkedés gyakran előfordul egy kapcsolatban, az már problémát jelent.

Ezekre a kifejezésekre érdemes odafigyelned: „Biztos, hogy jól emlékszel?” „Ez nem hangzik valami jól.” „Szerintem félreértetted a helyzetet.” „Tényleg alkalmas vagy arra, hogy meghozd ezt a döntést?” „Nem látod tisztán a tényeket.”

6. Az áldozat szerepének eljátszása

Ez az egyik legalapvetőbb technika, amivel a manipulatív emberek megpróbálják elnyerni a figyelmedet és a szimpátiádat. Úgy állítják be, mintha mindig leértékelnék őket, és hátrányos helyzetbe kényszerülnének, még akkor is, ha egy adott helyzet egyáltalán nem érinti őket.

Ha például megosztod velük a sikereidet, ahelyett, hogy veled együtt ünnepelnének, panaszkodnak, hogy érzéketlen vagy az ő küzdelmeik iránt. Alapvetően eljátsszák az áldozatot, téged pedig rosszindulatú és érzéketlen személynek állítanak be, amiért nem vagy elég figyelmes velük szemben, és folyamatosan bűntudatot keltenek benned.

A következő kifejezésekre érdemes odafigyelned: „Soha nem veszed figyelembe az érzéseimet.” „Mindig mindenki ellenem van.” „Mindig én vagyok az, akinek szenvednie kell.”

7. Az információ visszatartása

Ezt a módszert nehezebb tetten érni, mert szándékosan elhallgatnak előled kritikus információkat, ha pedig mégis tudomást szerzel ezekről, és felelősségre vonod őket, azt éreztetik veled, hogy túlreagálod a helyzetet.

Ne hagyd, hogy a manipulatív emberek teljesen összezavarjanak, jogod van a téged is érintő információkhoz, vagy legalábbis ahhoz, hogy kérdéseket tegyél fel, ha valami nem világos a számodra.

Ezekre a kijelentésekre kell figyelned: „Nem gondoltam, hogy tudnod kellene erről.” „Ez tényleg nem olyan lényeges.” „Miért csinálsz ebből ekkora ügyet?” „Egyszerűen csak nem merült fel a beszélgetés során.”

Ez a manipulatív emberek által leggyakrabban használt 7 módszer, amivel megpróbálják elérni, hogy kételkedni kezdj önmagadban. Figyelj oda ezekre, és ne engedd, hogy mások határozzák meg azt, hogy érzel, vagy mit gondolsz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek