Kuriózum6 jele annak, hogy egy érzelmi manipulátor áldozata vagy

6 jele annak, hogy egy érzelmi manipulátor áldozata vagy

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az érzelmi manipulátorok a megtévesztésig hasonlítanak az átlagos emberekhez: az ismerőseink, a barátaink, de még a családunk körében is ott lehetnek. Vannak, akik csak bizonyos helyzetekben fordulnak ehhez a módszerhez, és gyakran nem is tudatosan teszik ezt, de egyesek igazi művészetté fejlesztették a manipulációt, hogy ezáltal bármit elérhessenek a környezetükben lévő embereknél.

Miből jöhetsz rá, hogy érzelmi manipuláció áldozata vagy?

1. Folyton bűntudatod van

Bármilyen kapcsolatnak az az elsődleges célja, hogy bizalmat ébresszünk a másikban, támogassuk, segítsük a nehéz helyzetekben. Azonban, ha mindig bűntudat kínoz valahányszor kapcsolatba kerülsz egy bizonyos személlyel, kétség sem fér hozzá: érzelmi manipulátorral van dolgod, aki kihasznál a saját céljai eléréséhez.

2. Túlságosan is segítőkészek

Az érzelmi manipulátorok gyakran szimpatikus beszélgetőpartnernek tűnnek, akik mindig hajlandók meghallgatni, és felkínálni a segítségüket. Azonban, ha kiszolgáltatod a gyenge pontjaidat egy ilyen embernek, a jövőben felhasználhatja ellened az így szerzett információt.

Az együttérzés gyakran csak ürügy, hogy rávegyen téged a számára fontos feladatok elvégzésére. Miután segített neked valami jelentéktelen ügyben, ami nem került túl nagy erőfeszítésébe, rögtön a segítségedet kéri valami komolyabb dologban – ha pedig visszautasítod, a szemedre veti, hogy megbízhatatlan barát vagy, akire nem lehet számítani.

3. Soha nem tudtok egyetérteni

A manipulátorok folyamatosan változtatnak a játékszabályokon. Kedvenc stratégiájuk, hogy megváltoztatják a véleményüket valamiről, amiben már úgy tűnt, egyetértetek, és úgy tesznek, mintha soha nem is értettek volna egyet azzal, amiről éppen szó van.

Nem is beszélve arról, hogy ezek az emberek igazi mesterei annak, hogy a világot csak és kizárólag a saját nézőpontjukból szemléljék. Ha megsértenek egy beszélgetés során, könnyen meglehet, hogy úgy fordítják a dolgot, mintha te sértetted volna meg őket először. Olyasmit tesznek, vagy mondanak, amivel megbántanak, aztán azt állítják, hogy te provokáltad ki azt. Az érzelmi manipulátor nem tisztel téged, és ez azt jelenti, hogy bármilyen hazugságra képes, hogy bebizonyítsa a saját igazát.

4. Érthetetlen, homályos játékot játszanak

Azok, akik irányítani próbálnak téged, kénytelenek valahogy elrejteni manipulatív trükkjeiket. Ezért szeretnek másokat is bevonni a maguk játékába: például, azzal vádolnak másokat, hogy durva kijelentéseket tettek rólad (holott ez nem igaz), vagy a hátad mögött éppen ők terjesztenek rólad csúnya pletykákat.

5. Kénytelen vagy az ő érzéseiket visszhangozni

Az érzelmi manipulátorok általában csak önmagukkal törődnek: ha ők rosszul érzik magukat, a környezetükben mindenkinek rosszul kell éreznie magát, ha pedig sikerük van, mindenkinek ugrálnia kell örömében.

Akkor érzik jól magukat, ha a környezetükben mindenki az ő érzéseiket visszhangozza, mert számukra ez az önigazolás módja. Ha folyton valaki más lelkiállapotának kell megfelelned, az nagyon is aggasztó jel.

6. „Negatív érzelmi mérleg” áll fenn a kommunikációtokban

A negatív külkereskedelmi mérleg a közgazdaságtanban azt jelenti, hogy az országból kivitt hazai áruk értéke kisebb, mint a behozott áruk értéke.

Ha ezt kapcsolatokra értelmezzük, azt mondhatjuk, hogy a mérleg mindig a másik oldalára billen, soha nem a tiedre: vagyis a manipulátor mindig többet nyer egy közösen végzett tevékenységből, mint te. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a kommunikációtokban szó sincs arról, hogy mindkét fél nyerne valamit. Ez pedig azt jelenti, hogy ez a kapcsolat kiüresedett.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek