Holotropikum7 jel annak, hogy a partnered depresszióval küzd!

7 jel annak, hogy a partnered depresszióval küzd!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A depressziós jelzőt általában akkor használjuk, amikor valaki nagyon maga alatt van, mert dolgai nem úgy alakulnak, ahogy ő szeretné. A depresszió kifejezést egy olyan állapotra, hangulatra használni, ami rövid időn belül tovatűnik nem pontos. „A szomorúság egy érzés, a depresszió egy betegség.” – mondja Ken Robbins a Wisconsin-i Egyetem pszichiátere.

7 jel annak, hogy a partnered depresszióval küzd!
Fotó: Pexels.com

A depresszió több mint 350 millió embert érint világszerte, ami azt jelenti, hogy a te közeledben is esélyes, hogy valaki ezzel küzd. Szerelmi kapcsolatban lenni egy depresszióban szenvedő emberrel iszonyat nehéz, főleg akkor, ha nem is vesszük észre, hogy a másik milyen helyzetben van, ezért légy figyelmes, és a következőkben összegyűjtött jelek alapján járj utána, hogy a partnered esetében fenn áll-e a depresszió veszélye.

1. Elszigetelődés

Azok, akik depressziósak, gyakran megtagadják mások társaságát. Ez még ráadásul érdektelenséggel és negatív attitűddel is társul. Félvén attól, hogy embertársai elutasítják inkább vonakodnak a társas programoktól. További jellemzők: kevés barát, antiszociális viselkedés, programok utolsó pillanatban való lemondása, szemkontaktus kerülése, pesszimizmus, alacsony önbecsülés.

2. Érdektelenség

Ez egy nagyon szembetűnő jel, ha valaki nem csinálja tovább azokat a dolgokat, amik egykoron örömet okoztak neki. Ha családban lép fel ez a probléma, akkor nagyon megnehezítheti a szülők és gyermekek viszonyát.

3. Függőség

Nem csak a körülötte lévőknek, hanem magának az egyénnek is rendkívül nehéz kezelni az érzelmi hullámvasút kanyarjait, ezért gyakran tudatmódosító szerek használatához folyamodnak.

4. Hangulatváltozások

Az agy kémiai labilissága sokszor hangulatingadozásban tör ki. Egy depressziós egyén könnyen átcsúszhat egy örömteli pillanatból egy sírós, nagyon szomorú állapotba. Elég akár egy rossz mondat, máris búcsút inthetünk a jókedvüknek. Próbáljunk meg ne ítélkezni, mert akár hormonális változások is okozhatnak ilyesfajta ingadozásokat.

5. Étvágyproblémák

Egy depressziós ember kétféleképpen viszonyul az ételhez: vagy hozzá sem nyúl ahhoz, ami a tányérján van, vagy olyan farkaséhes, hogy még azt is megeszi, ami nincs az asztalon. Néha a gondolataiba való elmerülés az, ami elvonja a figyelmét az evésről, máskor pedig az evésben keresi a boldogságot.

6. Kimerültség

A letargikus lelkiállapot könnyedén megsemmisíti az ember lelkesedését. A depresszióval küzdő emberek folyamatos csatákat vívnak önmagukkal, gondolataik folyton pörögnek, ami nem csoda, hogy minden energiájukat elszívja.

7. Insomnia (álmatlanság)

Ez kissé összefügg az előző pontban megfogalmazottakkal. Viszont az alvásproblémák is igencsak széleskörűek lehetnek. Vannak olyanok, akik napjuk jó nagy részét alvással töltik, de vannak olyanok is, akik örülnek, ha napi pár órácska pihenés összejön. Drasztikus változás az alvásszokásban nyilvánvaló jele a depressziónak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek