Holotropikum7 árulkodó jele annak, hogy valaki krónikus stresszben szenved (de el akarja...

7 árulkodó jele annak, hogy valaki krónikus stresszben szenved (de el akarja rejteni ezt)!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Néhány ember szinte annyira mesterien képes leplezni az érzelmeit, hogy sok esetben, kívülállóként, észre sem vesszük, ha valami baj van velük. Az őket érő napi stresszt is magukba fojtják, és nem panaszkodnak, ami viszont hosszútávon felemésztheti őket.

7 árulkodó jele annak, hogy valaki krónikus stresszben szenved (de el akarja rejteni ezt)!

Az igazság az, hogy a stressz normális dolog, é néha még jót is tesz. A mérsékelt stressz lehetővé teszi számunkra, hogy vészhelyzetekben, nyomás alatt pillanatok alatt döntést hozzunk és cselekedjünk. Képes növelni a koncentrációsképességet, serkenti a produktivitást és adott esetben akár életet is menthet. Ezzel ellentétben viszont a krónikus stressz maga a megtestesült rossz.

Amikor az agy veszélyt észlel, jeleket küld a szervezetnek, így stresszhormonok szabadulnak fel: adrenalin és kortizol. Ez a két anyag sokkolja a szervezetet: a vérnyomás megugrik, az izmok megfeszülnek, a légzés felgyorsul, a reakcióidő lerövidül és az érzékeink kiéleződnek. Ez hasznos, hiszen túlélési esélyeink megnőnek, viszont a szervezet nem arra lett kitalálva, hogy hosszabb időn át ki legyen téve ilyen állapotnak. A krónikus stressz kihathat az emésztőrendszere, az agyra, szívre és károsíthatja ezeket, ezért még időben érdemes felfigyelni a krónikus stressz okozta tünetekre:

1. Fájdalmak és feszültség

Amint említettem stressz hatására az izmok megfeszülnek és folyton készenléti állapotban vannak. Krónikus stressz hatására ez az állapot állandósul, ami migrénhez, fejfájáshoz és izomgörcsökhöz vezethet.

2. Emésztési zavarok

Az emésztőrendszer hihetetlenül érzékenyen reagál bármiféle apró változásra is. Mindannyian átéltük már azt a kellemetlen hasi bizsergést, amikor egy-egy húzósabb szituációba keveredtünk. Ez az érzés hosszútávon roncsolhatja a beleket, ami hasmenéshez, hányingerhez és hasi görcsökhöz vezet.

Ezt már olvastad? 7 viselkedés, ami egyértelmű jele a stressz-függőségnek!

3. Tönkreteszi a szaporító készüléket

A hosszan tartó stressz nem csak csökkenti a szexuális vágyat, hanem nők esetében teljesen felrúghatja a menstruációs ciklust, míg a férfiaknál csökkenti a spermiumok számát.

4. Növeli a vérnyomást

Ez a sokk arra készteti a szívet, hogy minél több vért pumpáljon a szervezetbe, ami hosszútávon vérnyomás és pulzusszám-növekedést idéz elő.

5. Álmatlanság

Úgy testileg, mint lelkileg szükségünk van egy kis regenerálódásra, amit az alvás nagyon szépen fedezni tud. Viszont a krónikus stresszben szenvedők nagyon nehezen képesek elaludni, és még ha össze is jön, az alvás minősége rendkívül rossz.

6. Mentális és érzelmi problémák

Ez a feszített tempó nem csoda, hogy próbára teszi az idegeket. Stressz hatására felborulhat a hormonháztartásunk, ami kihat a hangulatunkra és az érzelmeinkre egyaránt. Hangulatingadozások és érzelmi kitörések átlagos jelenségnek számítanak ilyen helyzetben.

Ezt már olvastad? Így károsítja az arcbőrt a sok stressz!

7. Fáradtság

A folytonos stressz-élmény legyengíti a szervezetet, és az álmatlanság miatt az elvesztett energiát nagyon nehezet lehet pótolni.

Mit tehetünk, ha a krónikus stressz jeleit észleljük?

Mindenekelőtt beszéljük ki magunkból a félelmeinket, nehézségeinket. Ne tartsuk magunkba gondolatainkat, mert azzal nem tudjuk legyőzni a stresszt. Másodsorban pedig érdemes különböző relaxációs technikák segítségét igénybe venni: meditáció, légzésgyakorlatok, jóga. Stimuláljuk az érzékeinket akár egy illatos gyertya meggyújtásával, vagy egészséges rágcsálnivaló elmajszolásával, és ha tehetjük, mozogjunk minél többet kint a szabadban.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek