6 ok, hogy végleg elfelejtsd a fültisztító pálcika használatát

Felejtsd el a fültisztító pálcikát, sokkal károsabb, mint amennyire hasznos!

A fültisztító pálcika a legtöbb fürdőszobában megtalálható, mégis óva intenek a szakemberek a használatától. Igencsak káros, ha eddig rendszeresen használtad te is, mostantól jobb, ha lemondasz róla, és egy másik megoldást választasz a fültisztításra.

Hat komoly érv a fültisztító pálcika használata ellen!

1. Csak beljebb nyomja a fülzsírt

Ha azt gondoltad hogy na most aztán jól kipucoltad a füled, nem árt, ha tudod, hogy a maradék fülzsírt még beljebb tolod a hallójáratba. Egy túl mély és határozott mozdulattal, akár még a dobhártyád is megrepedhet.

2. Sérülést okozhat

Megsérülhet a dobhártya, és könnyen kialakulhat halláskárosodás is.Ha mozgatás közben lecsúszik a fültisztító pálcikára erősített pamutréteg, könnyen felkarcolhatja a hallójáratot, ez pedig könnyen okozhat fertőzést.

3. Kiszárad a fül

A fülzsírnak védő szerepe is van, nem mindig rossz az, ha fülzsír van a füledben. Ha túlságosan sokat takarítod a füled, akkor könnyen kiszáradhat, viszketni, és hámlani kezd. Az irritáció következtében fertőzések alakulhatnak ki.

4. Összetömörül a fülzsír

A fültisztító pálcika hatására a fülzsír összetömörül, egy kompakt masszává áll össze, és az így keletkezett füldugó nehezen távolítható el. A kialakult füldugó miatt csökkenhet a hallás.

5. Sok szempontból hasznos is a fülzsír

Védelmet biztosít a fülnek a baktériumok, rovarok, fertőzések ellen. Pozitív szerepe is van, nem csak káros, ezért nem kell állandóan fület tisztítani.

6. Tisztítja önmagát

Ha minden rendben van, akkor a szervezet általában megtisztítja önmagát, így a felesleges fülzsírtól is könnyen meg tudsz szabadulni, anélkül, hogy beavatkoznál. Az állkapocs mozgatása közben, pl. ásítás vagy rágás során kintebb tolódik a felesleges fülzsír.

Ha mégis meg szeretnéd tisztítani a füled időnként, próbáld ki az alábbi módszert a fültisztító pálcika helyett!

Mire lesz szükséged?

  • ½ csésze meleg víz;
  • orvosi fecskendő;
  • tál;
  • törölköző;
  • 1 teáskanál tengeri só;

Módszer:

Old fel a meleg vízben a sót, majd szívd fel a fecskendővel, és óvatosan nyomj egy keveset az egyik füledbe belőle. Tedd a fejed alá a törölközőt, és feküdj le az ellenkező füledre. Vigyázz, hogy legalább 5 percig ne folyjon ki a sós oldat a füledből. Ezután fordulj meg, és hagyd, hogy kifolyjon a törölközőre.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top