Holotropikum6 módja annak, hogy még jobbá az emésztésed - fogadd meg az...

6 módja annak, hogy még jobbá az emésztésed – fogadd meg az orvos tanácsait!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nemzetközileg is nagyra becsült, az integratív gyógyszerészetben jártas író, Dr. Frank Lipman olyan szemszögből közelíti meg az emberek mindennapi egészségét, ami hihetetlenül egyszerű alapokon nyugszik: az ételek gyógyító hatásain.

6 módja annak, hogy még jobbá az emésztésed - fogadd meg az orvos tanácsait!

Ennek fényében a megfelelő emésztés érdekében a közvetkezőket ajánlja:

1. Evéskor mindig üljünk le

Ez egy annyira semmiségnek tűnő tényező, hogy sokszor el is feledkezünk róla, és csak futtában elrágcsálunk valamit. Ez viszont hihetetlenül egészségtelen az emésztőrendszerre nézve, úgyhogy legközelebb helyezd magad kényelembe és nyugodtan fogyaszd el az ételt. Az egyéb melléktevékenységeket is kerüljük, mint pl. TV nézés, telefonozás, internetezés.

2. Rágni, rágni és rágni

Tudtad, hogy a megfelelő emésztés már a szájnál kezdődik? A nyálban található anyagok már azelőtt lebontják a cukrokat, mielőtt a falat a gyomorba érne. Ha nem rágjuk meg kellőképpen a táplálékot, akkor több feladat hárul a gyomorra, ami igencsak megterhelő. Ezért ha tehetjük, és időnk engedi rágjuk meg jó alaposan az ételt, ami kb. 20-30 rágást jelent.

3. Ne igyunk és együnk egyszerre

Ez mindig meglepően hat az emberekre. Az kétségtelen, hogy a vízfogyasztás elengedhetetlen és rendkívül fontos, de ha azt evés közben végezzük a gyomorba kerülő víz felhígítja a gyomorsavat, így az nem tudja kifejteni hatását. Ha mégis inni szeretnénk evés közben, akkor adjunk egy pohár vízhez 1 teáskanál almaecetet, ez nemcsak az emésztést segíti, de sok más jótékony hatása is van a szervezetre.

4. Azonosítsuk és kerüljük ki az allergéneket

Ha allergén kerül a szervezetbe kellemetlenségek jelentkezhetnek: puffadás, hasmenés stb. Ha tudod, hogy valamire fokozottan érzékeny a szervezeted (glutén, laktóz, tojás, magvak, szója, stb.) meg se próbáld megenni. Többet árt, mint amennyit használ. Akár gyomorégést, székrekedést, bőrirritációt és rossz közérzetet is okozhatnak.

5. Próbáljuk szinten tartani az emésztőrendszer „jó baktérium” szintjét

Ennek érdekében fogyasszunk baktériumkultúrákat tartalmazó ételeket: joghurt, kefir, savanyúság, kovászos uborka, fokhagyma, hagyma.

Ezt már olvastad? Folyamatosan visszamérgezzük magunkat a bélsárral! Így, tisztítsd meg a vastagbeled!

6. Próbáljunk ne enni lefekvés előtt

Egy jó nagy adag étel elfogyasztása lefekvés előtt eléggé romboló hatással van az emésztőrendszerre, rontja az alvásminőséget, főleg a magas cukortartalmú ételek. Ezért azt javasoljuk, hogy lefekvés előtt minimum 2 órával fogyasszuk el a kívánt ételt, hogy az alvás folyamata alatt a szervezetnek ne kelljen a vér cukorszintjével bajlódnia. Mivel a legfőbb regeneráló és karbantartó folyamatok alvás során következnek be, ezért javasolt 12 órát várni a vacsora és a reggeli között.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek