Holotropikum6 furcsa dolog az Alzheimer-kórról, amiről sokan nem is hallottak!

6 furcsa dolog az Alzheimer-kórról, amiről sokan nem is hallottak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Belegondolni is szörnyű, mikor egy többnyire idős rokon mellett ülünk, akit mindig szerettünk és sok időt töltöttünk vele, és lassan fogalma sem lesz arról, hogy kik is vagyunk, és mit keresünk ott mellette. Ezt az Alzheimer-kór okozza, aminek még nincs gyógymódja.

6 furcsa dolog az Alzheimer-kórról, amiről sokan nem is hallottak!

Most következzen 6 meglepő tény az említett betegségről, amiről csak nagyon kevesen hallottak.

1. A barátság jót tesz a memóriának

A legjobb módja, hogy megelőzzük az Alzheimer-kórt, ha ápoljuk baráti kapcsolatainkat, és rendszeresen találkozunk emberekkel, jókat beszélgetünk velük. Ezt erősítette meg az a 2016-ban a JAMA Psychiatry lapban megjelent tanulmány is, ami szerint a szociálisan elszigetelt embereknél nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának esélye.

Azonban a tudomány sem tudja, hogy mi lehet a kapcsolat a magányosság érzése és az Alzheimer-kór kialakulása között, de tény, hogy létezik, ezért érdemes új barátokra szert tenni, vagy a régiekkel ápolni a kapcsolatot.

2. Nagyobb arányban van jelen a szervezetükben a herpesz

Az orvostudomány nemrég azt állapította meg, hogy abban a szervezetben, amelyben magas a herpes simplex virus előfordulása, nagyobb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór. Az orvosok úgy gondolják, hogy a herpesz vírus valamilyen módon befolyásolja a DNS-t, ami így közrejátszhat a betegség létrejöttében.

3. Édes álmok

Az orvosok egyöntetűen állítják, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás jót tesz az agyműködés számára. Ezért akik alvászavarokkal küzdenek, azoknál nagyobb eséllyel alakul ki demencia, vagy Alzheimer-kór. Az alvás azért fontos, mert ilyenkor az agyban méregtelenítő folyamatok zajlanak le, ilyenkor távoznak azok a káros fehérjék, amelyek gyulladásokat idézhetnek elő.

4. A magas vérnyomás jó

A kutatások során többször is bebizonyosodott, hogy a magas vérnyomásban szenvedők körében kisebb az Alzheimer-kór esélye, ez azért van, mert minél jobb az agy vérellátása, annál tovább marad ép és egészséges ez a szerv. Azonban a magas vérnyomást is kezelni kell, mert lehet, hogy az illető nem lesz Alzheimer-es, de megnő a stroke, szívroham esélye, ami akár végzetes következményekkel is járhat.

5. Környezeti hatások, szennyezés

Tanulmányok révén állapították meg, hogy azon nők, akik szennyezett levegőjű városokban, környezetben élnek, 92 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy Alzheimer-kórban fognak szenvedni, azokhoz képest, akik tiszta levegőt lélegeznek be. Az ok egyszerű: a levegőben lévő apró káros anyagok károsodást idéznek elő az agyban.

6. Fura tünetek

Bizonyos esetekben furcsa tünetek jelezhetik elő az Alzheimer-kórt. Ilyen például, mikor valaki kezdi nem felismerni az illatokat, szagokat, főként a mentol, a citrom, a szegfűszeg, vagy az eper illatanyagát keveri össze és képtelen eligazodni közöttük.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek