Otthon6 alapvető szabály a belső tervezésben

6 alapvető szabály a belső tervezésben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amennyiben a lakásod belterét terveznéd újra, tudnod kell: létezik hat olyan alapvető szabály, amelyet nem árt megfogadnod, ha a tökéletes eredményre vágysz.

1. A középpont

A lakás valamennyi szobájában meg kell határoznod egy vagy két középpontot, még mielőtt hozzálátnál az átalakításhoz. Ennek a pontnak az a lényege, hogy bármi lehet, ami bizonyos jellemvonásainak köszönhetően magára hívja a figyelmet, illetve kitűnik a többi elem közül.

Például, egy kényelmes kanapé, előtte egy különleges asztalkával máris lehet egy középpontja a helyiségnek. A pont célja az, hogy ne tegye zsúfolttá a szobát, ugyanis ha már megvan, minden egyes kiegészítő elem elveszti a figyelemfelkeltő erejét.

2. Arányok

Az arányok akkor jönnek szóba, amikor egyes tárgyak méreteit más tárgyakéhoz viszonyítjuk a szobában. Például, egy hatalmas zongora, mellette egy méretes kanapéval furcsa látványt és kellemetlen összhatást kelt, ráadásul egy kisebb helyiségben.

3. Egyensúly

Kétféle vizuális egyensúly létezik: a szimmetrikus – például, ha az asztalon két mécsest helyezel el, a bútor két sarkában, szimmetrikus hatást keltesz azáltal, hogy az egyik mécses a másik tükörképeként kap helyet az asztalon. És az aszimmetrikus, amelyet két különböző tárgy szimmetrikus elhelyezésével kelthetsz, ugyanazon a felületen. Például szintén egy asztalon, a fenti pontokban, helyezz el egy mécsest és egy hosszú, vékony vázát. Bár szimmetrikusan állnak az asztalon, a tárgyak mégsem egymás tükörképei. Mindezek ellenére, a méreteik és a helyzetük kiegyenlítik egymást, és a teret is.

4. Kontraszt

A kontraszt hozza a meglepetést a helyiségbe. Míg a bútorok mind egy bizonyos stílust képviselnek, addig a kiegészítőknek megadatik az a szabadság, hogy különböző színtónusokkal, alakokkal dobják fel, tegyék változatossá (de mégis összecsengővé) a teret.

5. Ritmus

A ritmus a szobán belüli ismétlődésekre utal. A helyiségnek ugyanis szüksége van kontrasztra, hogy meglepő legyen. De hasonló elemeket is tartalmaznia kell, amelyek megismétlődnek.

Például, egy minta, ami a szoba több pontján is felbukkan, vagy egy meghatározó szín, amely itt-ott megismétlődik, kellemes hatást kelt. Legyen az akár az éjjeli lámpa talpának a színe, amely a díszpárnák huzatán köszön vissza.

6. Harmónia

Akkor beszélhetünk harmóniáról, amikor a helyiség valamennyi eleme tökéletesen összeillik egymással. A szobában felhasznált tárgyak, kiegészítők, bútorok több szempontból is meg kell egyezzenek egymással, mint például a méretek, a kontrasztból fakadó látvány és a ritmus alapján. Az elemeknek mindig egyensúlyban kell állniuk egymással, a szoba bármelyik pontjába is helyeznéd azokat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek