Holotropikum5 szájüregi tünet, amit soha nem hagyhatsz figyelmen kívül!

5 szájüregi tünet, amit soha nem hagyhatsz figyelmen kívül!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A lokalizált tünetek gyakran olyan betegségekre utalhatnak, melyeknek nem sok közük van az illető területhez, ahol éppen jelentkeztek. A szájüregi tünetekből gyakran a szervezetben jelentkező különböző betegségekre következtethetünk.

Legyünk óvatosak, ne hanyagoljuk el az egészségünk.

1. Fogak

Egy egészséges mosoly teljesen meg tudja változtatni az embert. Ha viszont nem ápoltak a fogaink, a szájüregünk, akkor ez kellemetlen lehet a környezetünk számára is. Az egyik leggyakoribb probléma a szuvasodáson túl a fogcsikorgatás. Leginkább a felgyülemlett stressz, a szorongás válthatja ki, és nem csak a fogak állapotára, hanem az állkapocs csontozatra és az izmokra is negatív hatással lehet. A pozitív gondolkodás, meditáció jó hatással lehet a fogcsikorgatás megszüntetésére is.

A kóros fogszuvasodás, vagy fogkitörés bizony a reflux következtében is kialakulhat. A gyomorsav visszajut a szájüregbe, ahol károsítja a fogzománcot, és az is megtörténhet, hogy közben nincsenek olyan tüneteink, amelyek esetleg refluxra utalnának.

2. Rossz lehelet

Rendszeresen mosol fogat, használsz fogselymet, szájvizet, már mindent elkövettél, és mégis rossz lehelettel küzdesz, akkor jobb, ha máshol keresed a probléma gyökerét. A kellemetlen lehelet emésztési probléma jele is lehet, az is megtörténhet, hogy valamilyen baktériummal vagy gombával küzd a szervezeted. A vese-, máj, vagy arcüregproblémák, de a cukorbetegség is okozhatnak kellemetlen leheletet.

3. Nehezen gyógyuló sebek, afták

A szájüreg egy igen érzékeny terület, könnyen alakulhatnak ki benne sebek, tályogok. Hormonális problémák, stressz, B-vitamin vagy folsav hiány is lehet az oka ezeknek. Menstruáció idején sokkal érzékenyebb a szervezet, ilyenkor is könnyen alakulhatnak ki sebek a szájüregben, de különböző allergiák, gluténintolerancia, cinkhiány vagy gyomorfekély is okozhat hasonló tüneteket. A szájüregi foltok, elszíneződések a legyengült immunrendszer vagy különböző autoimmun betegségek következtében is kialakulhatnak.

4. Fogíny problémák

A túlságosan sápadt ív vérszegénységet jelezhet, az ínygyulladás viszont arra utal, hogy a szervezetben valahol még gyulladás található. A szájüregben jelenlévő baktériumok is okozhatnak ínygyulladást, viszont nem árt óvatosnak lenni, mert különben akár szívproblémák is kialakulhatnak. A cukorbetegség, a hormonális-, vagy pajzsmirigy problémák is okozhatnak különböző fogínybetegségeket.

5. Nyelv

  • megduzzadt, vöröses, fényes nyelv B6-vitamin vagy vashiányt jelez;
  • sápadt nyelv vérszegénységre utal;
  • a lepedékes nyelv emésztési problémákat jelez.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek