Kuriózum5 ok, amiért jobb ha azonnal felhagysz a lelki társ keresésével

5 ok, amiért jobb ha azonnal felhagysz a lelki társ keresésével

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokan hisznek a lelki társak létezésében, de talán mégsem jó ötlet a tökéletes partner keresésére fordítani minden energiánkat. A New York-i Poughkeepsie-ben található Marist College által 2011-ben végzett társadalmi kutatás szerint azoknál a házaspároknál, akik korábban a lelki társuknak tartották a párjukat, nagyobb volt a válás és ezzel a csalódás aránya.

Hagyd abba a tökéletes partner hajszolását, és növeld az esélyeidet a szerelemre.

5 ok, amiért jobb felhagyni a lelki társ keresésével

1. Az intenzív szenvedély nem fenntartható

A tanulmány szerint a magukat lelki társaknak tekintő párok az izgalom és a szenvedély örvényében kezdtek el randevúzni. Boldogságuk az intenzív fizikai vonzalomból fakadt, amelyet gyakran lehetetlen fenntartani, mert ez a fajta vonzalom idővel hajlamos elhalványulni.

Ezzel szemben a gondoskodó és szeretetteljes felek között létrejött házasságoknak sokkal nagyobb esélyük van a hosszú távú boldogságra. Ez a fajta kapcsolat tartós, és idővel hajlamos inkább megerősödni, mint elhalványulni.

2. A tündérmesék nem valóságosak

A lelki társról való álmodozás általában problematikus gondolkodáshoz vezethet arról, milyen is egy jó partner. Az emberek ugyanis hajlamosak tökéletes, álomba illő ideálnak elképzelni a lelki társukat. Ez a romantikus gondolkodás pedig irreális elvárásokat szül, amelyeknek senki nem tud megfelelni. A szőke herceg sajnos csak egy mesebeli figura, nem pedig valós személy.

3. Az idealizált szerelem összetört szívekhez vezet

A romantikus végzet eszméje sok embernek összetöri a szívét. Ronnie Ann Ryan intuitív tanácsadó például azt mondja, sok ügyfele, aki azt gondolta, hogy a lelki társával volt együtt, a szakítás után nem tudott továbblépni. Ez azért van, mert idealizálták a szerelmet egy tökéletes partnerrel, akit elveszítettek.

Ryan szerint érdemes szem előtt tartani egy fontos alapigazságot: Ha a feleket valóban egymásnak szánták volna, együtt maradtak volna. Tehát ha egy pár mégsem marad együtt, akkor a köztük lévő kötelék valószínűleg mégsem egy életre szólt.

4. A lelki társ fogalma egyetlen nagy szerelem lehetőségét feltételezi

Ryan szerint néhány középkorú nő, aki olyan házasságban élt, amely válással vagy a házastárs elhalálozásával ért véget, beletörődik abba, hogy élete hátralévő részében szerelem nélkül kell élnie.

„Sokszor mondták már nekem nők a férjükről, akit elveszítettek: Életem egyetlen nagy szerelme volt, és csak ennyi jutott nekem. Miután egyszer már volt egy lelki társuk, ezek az emberek úgy érzik, hogy egyetlen nagy szerelem volt minden, amihez joguk van. Milyen szomorú ez a fajta gondolkodásmód?” – írja a tanácsadó.

Ez a gondolkodásmód kizárja annak lehetőségét, hogy újra megtaláljuk a szerelmet. Pedig rengeteg ember talál rá másodszor, vagy akár harmadszor is a szerelemre. Az egyetlen lelki társ gondolata azonban egyeseket még attól is eltántorít, hogy egyáltalán fontolóra vegyék ezt a lehetőséget.

5. A lelki társ fogalmának új értelmezésre van szüksége

„Én a lelki társak tágabb meghatározását részesítem előnyben, hogy több mint egy esélyt adjunk a szerelemre. Míg a párok 50 százaléka haláláig együtt marad, a másik fele nem. A „míg a halál el nem választ” már nem magától értetődő a társadalmunkban. Az én radikális javaslatom az, hogy fontoljuk meg, hogy valójában egynél több lelki társunk is lehet” – mondja Ryan.

Spirituális szempontból a szakértők szerint az emberek között azért jönnek létre kapcsolatok, mert így tanulhatják meg a legtöbb leckét az életről. Eszerint lényegében, ha egynél több lelki társad van, az azt jelentheti, hogy több minden megtanulsz.

Ha átalakítod magadban a lelki társ fogalmát, a véget ért kapcsolatok szívfájdalma is más perspektívába kerül. Ráadásul – és ez óriási dolog – ez megadja a szabadságot, hogy újra és újra rátalálj a szerelemre.

Egyesek számára egyetlen szerelem egy egész életen át tart. Mások több lehetőséget is kapnak. Ha el tudod engedni azt az elképzelést, hogy meg kellene találnod a tökéletes partnert, nagyobb esélyed lehet rá, hogy valóban rátalálj a szerelemre.

Hagyd abba az egyetlen tökéletes szerelem és lelki társ keresését. Kezdd el keresni a számodra megfelelő kapcsolatot valakivel, aki egyszerűen illik hozzád, támogat, szeretetteljes, hasonló értékrendszere van, és ugyanazt várja a kapcsolattól, mint te. Ez a hosszú távú boldog párkapcsolatok sikerének titka.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek