Ki ne szeretné a filmeket? Egy jó film lehetőséget ad arra, hogy újra ráhangolódj önmagadra, és a saját valóságodra. Ugyanakkor elgondolkodtat, és új perspektívákat nyit meg előtted.

Ezen a listán olyan filmek szerepelnek, amelyek valamilyen mentális betegséggel foglalkoznak, és amelyeket mindenképpen látnod kell. Ezek nemcsak kivételes moziélmények, de teljesen új távlatokat is nyithatnak meg a gondolkodásod előtt.

1. A Babadook (The Babadook)

Ez amolyan igazi hátborzongató pszichológiai horror. A Jennifer Kent által rendezett, 2014-ben bemutatott film egy nő történetét meséli el, akinek a férje meghal egy szörnyű balesetben. A nő egyedül neveli a fiát, aki halálosan retteg egy félelmetes szörnytől. Anélkül, hogy észrevenné, lassan az édesanya is kezdi érezni a szörny jelenlétét az életükben.

A film nem kínál megoldást a depresszióra. Inkább annak elfogadására tanít bennünket, hogy erre talán nincs is igazi gyógymód, viszont vannak módszerek, amikkel kordában tarthatjuk a betegséget, és együtt élhetünk vele.

2. Fekete hattyú (The Black Swan)

Ezt a pszichológiai thrillert Darren Aronofsky rendezte, és 2010-ben mutatták be. A történet főszereplője egy balerina, aki skizofréniában szenved. A filmben különféle hallucinációi vannak, amelyek más fiziológiai és pszichológiai problémákat okoznak, beleértve az étkezési zavarokat is, amelyet napjaink egyik legjelentősebb mentális betegségének tartanak.

A film feltárja azokat a próbatételeket, amelyeket az élet az utunkba hozhat, és azt, vajon hogy reagálhatunk ezekre.

3. Jákob lajtorjája (Jacob’s Ladder)

Ezt a horrorfilmet Adrian Lyne rendezésében 1990-ben adták ki. Jacob vietnámi háborús veterán, aki poszttraumás stresszben szenved, és borzalmas hallucinációkkal és visszaemlékezésekkel küzd. Ez egyike azoknak a mentális betegségről szóló filmeknek, amit nem szabad kihagynod.

A hallucinációs vizuális effektusok szembesítenek minket azzal a valósággal, amivel a poszttraumás stressz szindrómával élők is szembesülnek. A film segít megérteni, milyen nehéz lehet ez a pszichológiai csata, de azt is megmutatja, hogy mindig van remény.

4. Melankólia (Melancholia)

A 2011-ben megjelent, Lars von Trier rendezésében készült alkotás a sci-fi és a thriller műfaját ötvözi. Belépve Justine világába megismerjük a depresszióval küzdő emberek életét, azt, ahogyan akkor érzik magukat, amikor világuk összeomlott, míg a következő pillanatban egy irreális béke állapotába süllyednek.

Justine és Michael egy nagyszabású összejövetel keretében ünneplik a házasságukat Justine nővére, Claire és annak férje, John hatalmas házában. Annak ellenére, hogy Claire mindent megtesz, ami csak az erejéből telik, Justine egyáltalán nem boldog. Mindeközben pedig egy Melankólia nevű kisbolygó halad egyenesen a Föld felé. Később Justine egyedül marad diszfunkcionális családja körében, és mivel az élet csak a csúnya oldalát mutatja neki, lassan teljesen elszakad attól a világtól, amiben él. A film azt ábrázolja, hogy érinti a depresszió az egyes emberek, és egész családok életét.

5. I Smile Back

A filmet Adam Salky rendezte, és 2015-ben mutatták be. A főszereplő, Laney Brooks, bipoláris zavarral küzd. Kábítószereket szed, és alkalmi szexuális kalandokba keveredik, annak ellenére, hogy házas, és gyerekei vannak. Csak akkor érti meg a saját hibáit, amikor a családja szétesik, és ekkor mindent elkövet annak érdekében, hogy helyrehozza az életét.

Az élet helyreállítása, a gyógyulás nehéz folyamat, de nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy mindig van valami, amit meg lehet menteni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.