Holotropikum5 jele annak, hogy túl sok proteint fogyasztunk!

5 jele annak, hogy túl sok proteint fogyasztunk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bármennyire is fontos a protein a szervezet zavartalan működése szempontjából, sok esetben eshetünk túlzásokba, különösen, ha az Atkins vagy a paleo diéta követői vagyunk. A protein nagyon fontos része a napi tápanyagbevitelnek, mivel általa tarthatjuk kordában az étvágyat, stimuláljuk az immunrendszert, és nagy szükségük van rá az izomrostoknak is.

Dr. Kaleigh McMordie táplálkozási tanácsadó szerint: „A fehérjék olyan aminosavakból állnak, amelyek a test szöveteinek, például a vérerek, a haj, a bőr és a körmök alapját képezik. Biztosítják az enzimek és hormonok termelését, amelyek alapjául szolgálnak a szervezet létfontosságú funkcióinak.”

De mennyi fehérjét is fogyasszunk?

Dr. Ken Immer, táplálkozási tanácsadó a következőket tanácsolja: „Annak érdekében, hogy meghatározzuk, mennyi fehérjét tartalmazzon a napi étrend, számos olyan tényezőt kell figyelembe vennünk, mint amilyen a nem, a testsúly, a fizikai aktivitás, a verejtékezés és a lehetséges emésztési problémák. A minimális napi bevitel 50-62 g fehérje kell legyen, de ez gyakran nem elegendő mennyiség. A fehérje, a napközben bevitt kalóriák összességének körülbelül 35%-át kell képezze. Általános szabály, hogy a nőknek naponta 110 g fehérjét, míg a férfiaknak 140 g-ot kell fogyasztaniuk.”

Mi történik, hogy ha túlzásba visszük a protein fogyasztását?

1. Idegesebbeké és ingerlékenyebbeké válhatunk, és minden esélyünk megvan, hogy a munkahelyen, vagy akár otthon, veszekedést generáljunk. Az éjszakai alvás sem lesz pihentető ilyen esetben. Dr. Immer szerint: „amikor túl sok fehérjét fogyasztunk, csökken a szervezetben a szénhidrátok mennyisége. A megoldást ebben az esetben a friss gyümölcsök, a joghurt, a barna rizs vagy a zabpehely fogyasztása jelentheti.”

2. Koncentrációs zavart is okozhat, mely hatással lehet a napi munkánkra, vagy akár az autóvezetési képességünkre.

3. Szorulást okozhat, ami veszélyes is lehet, hiszen köztudott, hogy a megfelelő emésztési folyamat a záloga a méreganyagok szervezetből való kiürülésének.

„Ehhez az optimális működéshez azonban rostokra van szükség, melyeket megtaláljuk a teljes kiőrlésű gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben” – mondja dr. McMordie.

4. Állandó jelleggel szomjúság érzetünk van, mely következtében a szervezet kiszárad és ez a veseműködést befolyásolja.

5. Kellemetlen szájszagot eredményez, és ez különösen megfigyelhető az Atkins diétát követők körében.

„Testünk és agyunk szénhidrátokkal dolgozik, és ha mi, csak fehérjét biztosítunk számára, akkor értelemszerűen azt fogja használni energiaforrásként, viszont ez keton termeléssel jár, mely kellemetlen acetonos szájszagot eredményez.” – mondja Dr. McMordie.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek