Holotropikum4 ital, amit te is naponta fogyasztasz, és nem is tudod milyen...

4 ital, amit te is naponta fogyasztasz, és nem is tudod milyen rákkeltő lehet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Manapság már szinte nem létezik olyan család, amelyben valamelyik családtagnál, felmenőnél, távolabbi rokonnál ne diagnosztizáltak volna rákos megbetegedést. Néhány daganatfajta kialakulása sajnos elkerülhetetlen, ugyanis genetikailag kódolva vannak, ám vannak olyan rákos elváltozások is, amelyek nem hozhatók összefüggésbe a génállománnyal, és ezeket legtöbbször az adott személy életmódja váltja ki.

Akár a belélegzett levegő (a légszennyezettség miatt), vagy az elfogyasztott étel minősége (vagy adott esetben éhezés), a minket körülvevő kemikáliák is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szervezetben daganatos elváltozások jelentkezzenek még akkor is, ha genetikailag erre semmilyen hajlamot nem mutatunk.

Hihetetlennek tűnhet, de a folyadék, amit megiszunk is közre játszhat, így most a legrákeltőbb italokat gyűjtöttük össze, amelyekről szakorvosok szerint jobb, ha lemondunk az egészségünk érdekében.

1. Alkohol

Legyen szó töményről, vagy sörről és egyéb alkoholos itókáról mindegyikben megtalálható az etil-alkohol nevezetű vegyület, amely legtöbbször a cukor fermentációja révén jön létre. Ez az anyag viszont azért veszélyes, mert roncsolja a szöveteket, beleértve a DNS szerkezetét is, ezért is ezért kifejezetten karcinogén.

Természetesen itt is a mennyiség a meghatározó, ugyanis azon embereknél, akik naponta fogyasztanak alkohol és mindezt nem kis mennyiségben teszik, kutatások kimutatták, hogy nagyobb a veszélye a fej-, torok-, máj-, mell- és vastagbélrák kialakulásának. Ám fontos kihangsúlyozni, hogy a minőségi alkoholos italok kis mennyiségben nem ártalmasak.

Vegyük csak például II. Erzsébet királynét, aki szinte mindegyik ebédje mellé elfogyaszt egy pohár minőségi bort és akárhogy is nézzük őfelsége 92 éves és makkegészséges. Itt a hangsúly a mértéktelen ivászaton van, és főleg az alkoholfüggőket érinti, ha időnkét legurítunk egy hideg sört még nem veszélyeztetjük az egészségünket.

Ezt már olvastad? Ártalmasabb a májadra, mint az alkohol és a cukor, és te is biztosan gyakran szeded

2. Cukros italok

Manapság az üzletek polcain cukros és színes szénsavas italok tömkelege díszeleg, mely ízük miatt mindig magukhoz csalogatják a fogyasztót. A cukros üdítőkben tulajdonképpen feloldott cukor található, ami a szervezetbe jutva egyből a májat támadja és azonnal beépül a szervezetbe, így okozva rögtön teltségérzetet, ám ez az energia közel sem olyan, mint mondjuk egy egészséges ételből származó energia. A cukor ráadásul kitűnő táptalaja a rákos sejteknek, amelyek ilyen közegben könnyebben osztódnak. A cukor mintegy stimulálóan hat a daganatos szövetek továbbfejlődésére.

Ezt már olvastad? Súlyos következménye van a cukros üdítők fogyasztásának, derült ki egy új kutatásból

3. Forró italok

Egy nemrég közölt tanulmányban tudósok azt figyelték meg, hogy Iránban (ahol nagy tradícióra nyúlik vissza a teafogyasztás) azok az emberek, akik tűzforrón fogyasztják teájukat nagyobb mértékben betegedtek meg nyelőcsőrákban, mint azok, akik langyosan szeretik fogyasztani. Ezért is hangsúlyozzák, hogy ne fogyasszunk olyan forró italokat, amelyeket a kezünkben tartani is alig tudunk.

4. Kávé

A kávé és a daganatos elváltozások közötti viszony kavarja talán a legnagyobb port a közvéleményben, ugyanis számos pro és kontra érv születik nap mint nap.

Most legújabban a kontra pártiak azzal érvelnek, hogy a kávészemek pörkölése közben egy úgynevezett akrilamid anyag szabadul fel, amit már többször is összefüggésbe hoztak a rák kialakulásával. Sajnos az akrilamidot nem lehet eltávolítani a megpörkölt kávébabszemekből, így az kávéfogyasztás révén bekerülhet a szervezetbe. Ám ahhoz, hogy az akrilamidnak bármilyen káros hatása legyen, óriási dózisra van szükség. Ezzel ellentétben a pro érveket felhozó tábor azt hangsúlyozza, hogy a kávénak számos olyan hatása van, amely jó a szív és érrendszerre, felpörgeti az anyagcserét és energiával látja el a testet.

Ezt már olvastad? A szakértők elmagyarázzák, mi történik a szervezeteddel, ha naponta koffeinmentes kávét iszol

Szóval összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a fentebb említettek közül a cukor és az alkohol messzemenőleg a legkárosabb, így ha imádod a kávé zamatát, akkor ne aggódj, inkább az alkohol- és cukorfogyasztást mellőzd!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek